29/1/17

Η γιορτή των 3 Ιεραρχών - προαιρετική η συμμετοχή !!!



Στο ίδιο έργο θεατές, αγαπητοί φίλοι, και φέτος. Είναι επίσημη αργία η εορτή των 3 Ιεραρχών ή όχι; Λειτουργούν τα σχολεία ή όχι; Να εκκλησιαστούν οι μαθητές; Είναι υποχρεωτικό ή όχι;

Ας δούμε το αλαλούμ με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, την στάση της ΟΛΜΕ, τις σκοπιμότητες κλπ.


Το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 201 

"Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων" 

προβλέπει:

ε. Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.

Φέτος η σχετική εγκύκλιος λέει:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.


Σημείωση: Η εγκύκλιος δεν μιλά για εκκλησιασμό αλλά για εκδηλώσεις που θα καθορίσει ο σύλλογος διδασκόντων. Μαθαίνουμε ότι τα περισσότερα δημοτικά θα πραγματοποιήσουν εκκλησιασμό των μαθητών.
Σχετικά με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΤΙ ΟΡΙΖΕ Η ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

«Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

ΤΙ ΟΡΙΖΕ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Α. Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.

Β. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται, σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
στα Γυμνάσια και Λύκεια

Κατόπιν ερωτημάτων, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων. 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Σχετικά με το ζήτημα που ανακύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου για την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, υπενθυμίζουμε ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ το ΠΔ 104/1979. Στο Άρθρο 2, παρ.3(β) ορίζεται ρητά ότι “Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται: ...β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών...”. 

Επίσης σύμφωνα με το Άρθρο 1 παρ.11(α) του νόμου 1157/1981 ορίζεται ρητά ότι “Ημέραι αργίας: ... η των Τριών Ιεραρχών για τους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς...”.

Τέλος στην Υπουργική Απόφαση 80033/Γ2 12/12/2006 και πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 2 παρ.3(β) ορίζεται επίσης ρητά για τα Επαγγελματικά Λύκεια ότι “Ημέρες αργίας ορίζονται:... β) Οι θρησκευτικές εορτές των Τριών Ιεραρχών... ”.

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφή τρόπο πως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σε εκδηλώσεις την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου μόνο προαιρετικό χαρακτήρα μπορεί να έχει.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην δημιουργεί εντυπώσεις δημοσιεύοντας αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Μετά το παραπάνω, Παρασκευή μεσημέρι ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ αποστέλλεται στα γυμνάσια - λύκεια η ακόλουθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας

"...Τα Γυμνάσια και στα ΓΕ.Λ. των οποίων οι Σύλλογοι Διδασκόντων αποφασίσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις σχετικά με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, η παρουσία των μαθητών/τριών είναι προαιρετική, συνεπώς δεν θα καταχωρηθούν απουσίες".

Τι κατάντια....


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι φαρσοκωμωδία είναι αυτή;

1. Αφού δεν την θέλετε την γιορτή, καταργήστε την επισήμως...

2. Καμία αναφορά στην λέξη "εκκλησιασμός" είτε "εκκλησία". Εκδηλώσεις μόνο...

3. Πρόβλεψη. Η γιορτή πάει για κατάργηση. Όχι βέβαια από ΕΜΑΣ (το Υπουργείο) αλλά από ΕΣΑΣ (τα σχολεία) αφού είναι προαιρετική και τα παιδιά δεν συμμετέχουν κλπ

Ανώνυμος είπε...

Να πάμε όλοι όσοι μπορούμε στην εκκλησία, να ζητήσουμε τη βοήθεια και τη φώτιση των 3 Ιεραρχών στους άρχοντες του τόπου μας.

Διαφωτιστική η ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός. Θυμάμαι μας πήγαιναν σαν στρατιωτάκια εκκλησία για να πάνε μετά την βόλτα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Βγάζαν και ένα λόγο χωρίς σημασία αλλά από αγγαρεία. Κανονικά στο σχολείο και όλοι στο μάθημα. Οι κοπάνες των εκπαιδευτικών και μαθητών τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή φίλε 1.19 να καταργήσουμε όλες τις γιορτές επειδή κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα και την αξία τους; Ή να προσπαθήσουμε να τις αναβαθμίσουμε ώστε κάτι να βγει;

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμη το αλαλουμ των εγκυκλιων σχετικα με την ημερα της εορτης των τριων Ιεραρχων θα ηθελα στην αγαπη σας να θεσω ενα θεμα που εχει πεσει στην αντιληψη μου για τον εκκλησιασμο των μαθητων. Εχω βρεθει στην θεια λειτουργια με την συμμετοχη των σχολειων την ημερα αυτη καθε χρονο και πατατηρησα το εξης που συμβαινει κατα την Θεια Κοινωνια. Ενω ο ιερεας λεει απο το ιερο βημα οτι θα κοινωνησουν μονο οσα παιδια εχουν βαπτισθει προσερχονται και παιδακια που δεν ειναι χριστιανοι καθως εχω ακουσει διπλα μου να λεγεται το εξης "αφου δεν εισαι βαπτισμενος γιατι πας να κοινωνησεις;" αλλα οι δασκαλοι απαντουν σε αυστηρο τονο οτι αφου τον αφηνει η μαμα του δεν μας πεφτει λογος που δεν ειναι βαπτισμενο το αλλοδαπο παιδακι. Πιστευω πως ειναι βεβηλωση Της Θειας Κοινωνιας κυριως απο τους δασκαλους που το βλεπουν κατι σαν θεμα ισοτητας αναμεσα στους μαθητες. Δεν ξερω αλλα θα ηθελα την υπευθυνη γνωμη της Αγκυρας πανω σ' αυτο το σοβαρο θεμα. Ευχαριστω και συγνωμη που θιγω εδω ενα θεμα που ισως φαινεται οτι ειναι ασχετο με τις προαναφερθεισες εγκυκλιους για την ημερα της συγκεκριμενης εορτης.

Ανώνυμος είπε...

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας από όποια θέση κι αν είμαστε (μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς) να αναδείξουμε αυτή τη γιορτή.
α) να πούμε και να πείσουμε τους/τις συμμαθητές/τριες μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους γνωστούς μας, να πάμε στην εκκλησία
β) όσοι μπορούμε να αναλάβουμε να μιλήσουμε στα παιδιά αυτή την ημέρα (κανένας δε θα μας το αρνηθεί)
γ) να μιλήσουμε στον ιερέα να γίνει Θ. Λειτουργία που να "μιλήσει" στα παιδιά
δ) να ψάξουμε σε βιβλία ή στο διαδίκτυο για να μιλήσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε για τους τρεις Ιεράρχες
ε) και μια μικρή προσευχή στους τρεις ιεράρχες δε βλάπτει
Χρόνια πολλά αύριο με υγεία

Ανώνυμος είπε...

Όταν λες προαιρετική συμμετοχή είναι σαν να κλείνεις το μάτι...
Για να δούμε πόσα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου θα πάνε.
Άσε που ψάχνοντας τις εγκυκλίους είδα ότι την τελευταία περί προαιρετικής συμμετοχής δεν την υπογράφει ο Υπουργός αλλά μια υπάλληλος.

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά και πάλι στη μεση σκοπιμοτητων. Ας γινοταν κάτι ανάλογο για γιορτή 17ης Νοεμβρη και θα βλεπατε αντιδράσεις μεχρι και του συλλογου κηπουρων Βονιτσας

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΒΙΑ ΤΗΞ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΜΑΣ ΕΠΟΧΕΣ!!!!ΚΑΛΟ ΦΩΤΙΣΜΌ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.....

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρουμε, δεν υπάρχει σωτηρία πλέον σε αυτόν τον τόπο!

Θεέ μου, μη αποστρέψεις το έλεός σου από την πατρίδα μας και τη νεολαία..!

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΑΛΟΥΜ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΨΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΕ.
ΤΑΧΟΥΝΕ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ Κ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΟΝΗΡΟ.ΠΕΤΑ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΑΤΩ" ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ "ΠΙΑΝΟΥΝ" ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ "ΧΡΩΜΑ".
ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Κ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΑΝΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ. ΠΧ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΑΣΧΑ ΚΛΠ. ΧΑΜΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ Κ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ!!!
ΑΣ ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "Α-ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ" ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ Κ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Κ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕ1. ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΩ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΝ!
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ.
ΓΙΑΥΤΟ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΘΕΟ ΜΕΣΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ Κ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΣΩΝ ΨΥΧΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!!!