23/12/11

ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ




Κλειστή πρέπει να είναι η τηλεόραση στο σπίτι όταν μέσα σε αυτό ζουν παιδιά. Τελεία και παύλα. Ερευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, ανέφεραν ότι οι γονείς είναι καλό να περιορίσουν το χρόνο που τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση. Μια τελευταία όμως έρευνα, που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν λεπτό τηλεόραση.

Φυσικά, τονίζει η ίδια έρευνα, η απαγόρευση δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, αλλά και το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και τα βίντεο γκέιμς. Επίσης προσθέτει ότι προς αποφυγή παρανόησης, δεν υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τηλεόραση, όπως πολλοί θέλουν να υποστηρίζουν. Αντίθετα, καλύτερη εκπαίδευση από το δημιουργικό παιχνίδι και την επαφή με άλλους ανθρώπους δεν υπάρχει.

Πιο αυστηρή είναι η έρευνα όσον αφορά τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών που παρακολουθούν τηλεόραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είναι βέβαιο ότι μεγαλώνουν παιδιά που θα έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους, στη συγκρότηση της σκέψης τους, στην ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και κοινωνικοποίησης.

Απόσπαση προσοχής

Πολλά είναι τα νοικοκυριά που έχουν μόνιμα μια τηλεόραση αναμμένη μέσα στο σπίτι ανεξάρτητα αν παρακολουθεί κανείς. Αυτός ο συνεχόμενος ήχος είναι ό,τι πρέπει για να αποσπάται η προσοχή και να μην υπάρχει ηρεμία στο χώρο του σπιτού.

Ο παιδίατρος δρ Μπράουν ανέφερε ότι «πριν από μία δεκαετία είχαμε παρακαλέσει τους γονείς να επιστήσουν την προσοχή στην πολύωρη έκθεση των παιδιών τους μπροστά στις οθόνες. Φέτος προειδοποιούμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι μεγάλες». Τονίζει ακόμη ο παιδίατρος ότι «μέσα σε ένα σπίτι μπορεί να υπάρχουν και δέκα οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστές, iPads, smartphones), άρα και οι επιρροές είναι πολλές περισσότερες».

«Τα παιδιά μαθαίνουν σε λιγότερο χρόνο και ευκολότερα όταν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όχι όταν βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη», επισήμανε ο ψυχολόγος Τζόρτζεν Τρόσεθ, σχετικά με τα δήθεν εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και τα μαθησιακά dvd.

Λιγότερο παιχνίδι

Πολλοί είναι οι γονείς που εξομολογούνται ότι αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης όταν εκείνοι χρειάζονται ησυχία για να κάνουν μια δουλειά, ή όταν μεταδίδεται ένα αξιόλογο παιδικό πρόγραμμα.

Τέλος, η έρευνα επισημαίνει πως για κάθε μία ώρα που ένα παιδί μικρότερο των δύο ετών παρακολουθεί τηλεόραση μειώνεται κατά 50 λεπτά η επαφή του με τους γονείς του και 10% η ασχολία του με το δημιουργικό παιχνίδι.

(Επιμέλεια: ΔΩ. ΠΑΠ.
ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: