19/1/11

Τουρκικά σίριαλ


Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα Τουρκικά σήριαλ που «εισβάλλουν» στην Ελληνική Τηλεόραση και μάλιστα σε ώρες υψηλής τηλεθέασης από τη διεθνή τηλεοπτική αγορά ως τα πιο φθηνά προγράμματα. Έτσι γράφτηκε:

«Αυτή η Τουρκική υστερία που έχει ενσκήψει στα ελληνικά σπίτια με τα σήριαλ της δωρεάν διαφημιζούσης την Τουρκία Ελληνικής τηλεόρασης, με έχει όχι μόνο αιφνιδιάσει, αλλά και ανησυχήσει. Οι καναλάρχες των TV. προ του κέρδους παραμερίζουν το εθνικό συμφέρον. Αγνοούν τα παιδιά και τους συγγενείς των χιλιάδων προσφύγων της Σμύρνης, του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης που ζούνε εδώ. Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που μετά αρρωστημένης μανίας τρέχουν να δουν τα σήριαλ αυτά. Ασφαλώς κανένα Ελληνικό σήριαλ δεν θα παίζεται στην Τουρκία. Οι Τούρκοι αγαπάνε την πατρίδα τους και δεν θα κάνανε ποτέ τζάμπα ρεκλάμα της Ελλάδος, όσα λεφτά και αν τους άφηνε...».(1)

Παρόλο που - προς εντροπή μας λέγομε - τα περί ων ο λόγος σήριαλ είναι ομολογουμένως ανωτέρας ηθικής στάθμης των περισσοτέρων ιδικών μας, όμως προβληματιζόμαστε και μεις, γιατί εισέβαλαν στις τηλεοράσεις μας προσφάτως, και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα που -συμπτωματικώς; - καλλιεργείται στην πατρίδα μας κλίμα διευθέτησης των διμερών προβλημάτων με τη γείτονα χώρα, η όποια προωθεί τα συμφέροντά της «ζητώντας τα πάντα, χωρίς να δίνει τίποτα και χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες επεκτατικές της θέσεις»;(2) 

«Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία σε πολλές χώρες της Ευρώπης π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, παρουσιάζεται μια ενίσχυση του εθνικού φρονήματος, του πατριωτισμού και μία συσπείρωση των πολιτών στα πλαίσια του έθνους-κράτους. Η Γαλλία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εθνική της ταυτότητα και επιζητεί να την προσδιορίσει με τον καλύτερο τρόπο... Αλλά και η Βρετανία πάντοτε μεριμνά για τη διατήρηση της εθνικής φυσιογνωμίας της» (3).

Και διερωτάται κανείς: Προς τι αυτός ο συντονισμένος «φιλοτουρκισμός» και η εσπευσμένη εκστρατεία εξοικείωσης με τη γλώσσα και τα δρώμενα της γείτονος χώρας; Και αν «κάποιοι» γνωστοί-άγνωστοι έχουν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες άμβλυνσης της εθνικής μας συνείδησης, προπαγανδίζοντας απροκάλυπτα υπέρ της λεγόμενης «Ελληνοτουρκικής φιλίας», πάντοτε μονομερώς και ποτέ υπέρ ημών, εμείς, ο λαός, φρουρός και θεματοφύλακας της εθνικής μας μνήμης και ταυτότητας, ας αγρυπνούμε και ας αντιδρούμε. Μπορεί να λένε ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα, οι πατρίδες όμως έχουν.


1. Ζάχος Χατζηφωτίου, έφημ. «Εστία» 2.10.2010.
2. Στ. Λυγερός, έφημ. «Κόσμος του επενδυτή» 17.10.2010.
3. Παναγ. Μποκοβός, έφημ. «Εστία» 20.10.2010.

Ιανουάριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: