3/8/24

Μικρασία Πατρίδα μου - Συλλογή τραγουδιών που μπορείτε να κατεβάσετε στον ΗΥ

 


πατήστε πάνω στη φωτο

Ένας αιώνας πέρασε από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ελληνικής ιστορίας. Στο πέρασμά του ο αιώνας αυτός άφησε μεγάλες πληγές, δάκρυα και πόνο. Και μας κληροδότησε το χρέος να κρατήσουμε άσβεστο το καντήλι της μνήμης, να μαθητεύσουμε και να διδαχθούμε από την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό που μας παρέδωσε η πανάρχαια ελληνική Μικρασία. 

Οι φωνές των πατέρων μας που έζησαν το δράμα του ξεριζωμού από τις πατρογονικές τους εστίες, έγιναν θρήνος, τραγούδι μνήμης και ελπίδας, ζωής και ανάστασης. 

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως Θεσσαλονίκης και Κατερίνης, ετοίμασαν ένα μουσικό αφιέρωμα στον ξεριζωμένο Ελληνισμό της Μικρασίας.  

Δημιουργήθηκαν 20 καινούργια τραγούδια, βασισμένα - τα περισσότερα - σε μουσικές, ρυθμούς και νόρμες της Μικρασιατικής παράδοσης. Οι στίχοι κάποιων τραγουδιών ανήκουν σε μεγάλους ποιητές της Ρωμιοσύνης, όπως τον Κωστή Παλαμά, τον Ιωάννη Πολέμη, τον Γεώργιο Αθάνα, τον Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανό πρόξενο της Σμύρνης· κάποιοι άλλοι στίχοι αντλήθηκαν από το περιοδικό «Προς τη Νίκη». Τέλος οι περισσότεροι στίχοι των άλλων τραγουδιών αποτελούν απόσταγμα κειμένων σπουδαίων πεζογράφων που έγραψαν συγκλονιστικά κείμενα για την Μικρασία, με κυρίαρχη την γραφίδα του Φώτη Κόντογλου. Τα τραγούδια αυτά έχουν μέσα τους άσβεστη την Μικρασιατική φλόγα και θέλουν να μας μεταγγίσουν την μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας. 

Μέσα λοιπόν στο άλμπουμ αυτό θα βρείτε ένθετο τευχίδιο με τους στίχους των τραγουδιών αυτών, καθώς και όλα τραγούδια, τα οποία μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή η στο κινητό σας. 

Η μουσική αυτή συλλογή αποτελεί προσφορά της Χ.Φ.Δ. σε όλα τα μέλη της.


Επιμέλεια Παραγωγής

Χριστιανική Φοιτητική Δράση Θεσσαλονίκης και Κατερίνης

Μουσική επιμέλεια

Βαρδακώστας Θωμάς

Ενορχήστρωση

Παπαχρήστος Νικόλαος

Επιμέλεια Φωνητικών

Μαρινόπουλος Κωνσταντίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: