29/8/24

Αγιοποιήθηκε ο Χριστόφορος (Παπουλάκος) από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων

 


Αγιοποιήθηκε ο πατήρ Χριστοφόρος (Παπουλάκος) με επίσημη ανακήρυξη της Αγιοποίησης του, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2023, η Συνοδική Επιτροπή Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων σε συνεδρίασή της, έδωσε θετική εισήγηση στην αγιοκατάταξη του Παπουλάκου από τον Άρμπουνα Καλαβρύτων, κατά κόσμον Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου.

Η εισήγηση πήγε στα χέρια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η και ανέγραψε τον Άγιο Παπουλάκου στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας και πριν από λίγη ώρα εγκρίθηκε από το Πατριαρχείο.

Ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, γνωστός ως Παπουλάκος (Άρμπουνας Αχαΐας, 1770 – Άνδρος, 18 Ιανουαρίου 1861) ήταν Έλληνας Ορθόδοξος μοναχός και κήρυκας.

Γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Άρμπουνας της επαρχίας Καλαβρύτων ως Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος και αρχικά εργαζόταν ως κρεοπώλης. Ήταν τελείως αγράμματος, όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Αρχικά μόνασε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση.

Σε ηλικία 80 ετών πήρε την απόφαση να κηρύξει. Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό του. Κυρίως κήρυττε εναντίον της μοιχείας και της κλοπής, και υπέρ της προσευχής. Μέσα από τα κηρύγματα του καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης και την συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας. Παραπέμφθηκε ενώπιον του Επισκόπου Καλαβρύτων, ο οποίος τον επέπληξε και του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματα του.

Έξι μήνες αργότερα ο Παπουλάκος ξεκίνησε περιοδεία στην νότια Πελοπόννησο συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμο στο πέρασμα του. Ύστερα από πιέσεις, ο Όθων υπέγραψε διάταγμα για τον περιορισμό του Παπουλάκου σε μοναστήρι. Ο Παπουλάκος κατέφυγε στην Μάνη για να σωθεί.

Στις 21 Ιουνίου 1852 συνελήφθη από τον στρατό, ύστερα από προδοσία, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ρίου όπου έμεινε δύο χρόνια στην απομόνωση. Επρόκειτο να δικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών ως στασιαστής, αλλά τα γεγονότα του Κριμαϊκού πολέμου υποχρέωσαν τον Όθωνα να του δώσει αμνηστία. Το 1854 εξορίστηκε στη Μονή Παναχράντου της Άνδρου, όπου απεβίωσε στις 18 Ιανουαρίου 1861 και ετάφη. Κατά τη διάρκεια της παραμονή του στο μαναστήρι, δεχόταν πλήθος επισκεπτών.

Η σκέψη του επηρεάστηκε πολύ από τον πνευματικό του δάσκαλο Κοσμά Φλαμιάτο, των οποίων η δράση υπήρξε παράλληλη και η διδασκαλία παρόμοια..


Πηγή: kalavrytanews.com

Η ομιλία του Πατρών Χρυσοστόμου στο Συνοδικό της ΙΜΜ Βατοπαιδίου

 


Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Στον φετινό εορτασμό μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής, παρατέθηκε το καθιερωμένο αγιορειτικό κέρασμα, όπου εκεί έγιναν και σχετικές ομιλίες.


40ήμερο μνημόσυνο Κωνσταντίνου Μαρ. Παπαγεωργάκη

 


Το 40ημερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του

Κωνσταντίνου Μαρ. Παπαγεωργάκη 

θα τελεσθεί στον Ι. Ν. του Αγ. Ελευθερίου 

το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.


27/8/24

Μάνα, αυτό που είπες, από πού το άκουσες και το είπες;

 



Κάποια αγράμματη αλλά ευσεβής γιαγιά, πήγε μια μέρα στην Εκκλησία και άκουσε τον ιεροκήρυκα να λέει:

"Αυτός που δεν διαβάζει την Αγία Γραφή, δεν θα σωθεί!"

Η γιαγιά μόλις άκουσε το λόγο αυτόν χλώμιασε, απογοητεύτηκε και γυρίζοντας σπίτι, λέει στην κόρη της:

- Παιδί μου θα κολαστώ, διότι δεν διαβάζω την Αγία Γραφή!

Η κόρη της προσπάθησε να την καθησυχάσει, αλλά ματαίως...

Μια μέρα, αποφάσισε η γιαγιά να πάει σε έναν φωτισμένο γέροντα, για να την βοηθήσει. Η γιαγιά μόλις τον είδε, του λέει: 

"Πάτερ μου, δεν θα σωθώ, διότι δεν διαβάζω την Αγία Γραφή, διότι είμαι αγράμματη!"

Ο γέροντας όμως την καθησύχασε και της είπε:

"Και πώς σώθηκαν τόσοι και τόσοι αγράμματοι άνθρωποι γιαγιά;

Μάλιστα έχουμε και Αγίους, που ήταν τελείως αγράμματοι! 

Αυτοί πως σώθηκαν; 

Τα γράμματα δεν σώζουν, αλλά ούτε και η αμορφωσιά κολάζει.

Λοιπόν γιαγιά, θα κάνεις το εξής: 

Θα παίρνεις το Ευαγγέλιο, θα το ανοίγεις στην πρώτη σελίδα, θα βάζεις την παλάμη σου πάνω στο Ευαγγέλιο και μετά θα πηγαίνεις στο εικονοστάσι και θα λες την εξής προσευχή: 

''Χριστέ μου, αυτά που γράφεις στο Ευαγγέλιο, βάλτα μέσα στην καρδιά μου!''

Την άλλη μέρα θα βάζεις την παλάμη σου στην δεύτερη σελίδα κ.ο.κ.

Η γιαγιά εφάρμοσε κατά γράμμα τα λόγια του γέροντα για αρκετούς μήνες. Μια μέρα στο σπίτι παίζανε τα εγγονάκια της και άρχισαν να μιλάνε άσχημα και να κατακρίνουν. Η γιαγιά το άκουσε και τα παρατήρησε, λέγοντάς τα: 

"Παιδιά μου, μην κρίνετε για να μην κριθείτε!"

Κόκκαλο η κόρη της!

- Μάνα, αυτό που είπες, από που το άκουσες και το είπες; 

Αυτό το λέει το Ευαγγέλιο, εσύ δεν ξέρεις γράμματα, ποιος σου το είπε;

- Παιδί μου, δεν το άκουσα από κάπου, αλλά βγήκε μέσα από την καρδιά μου!

Από την στιγμή εκείνη, άρχισε η γιαγιά να αναπαράγει λόγια του Ευαγγελίου, χωρίς να το καταλαβαίνει! 

Η γιαγιά επειδή έκανε υπακοή στον γέροντα με πίστη και απλότητα, άρχισε ο Χριστός να εμφυτεύει τα λόγια του Ευαγγελίου στην καρδιά της.

Αυτό που θα μας σώσει είναι η πίστη στον Χριστό και όχι η μόρφωσή μας. 

Εξάλλου ο Χριστός, επέλεξε αγράμματους ανθρώπους για Μαθητές Του, για να δείξει, ότι μπορεί να σε κάνει πάνσοφο, ακόμα και αν είσαι αγράμματος, αρκεί να έχει κανείς πίστη και ταπείνωση...


Πηγή: https://amfoterodexios.blogspot.com


Η Κόνιτσα τίμησε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

 


Η Κόνιτσα και φέτος τίμησε την μνήμη του Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο κέντρο της πόλεως της Κονίτσης, στον οποίο 23 Αυγούστου 2024, τελέστηκαν ο εόρτιος Εσπερινός μετά της Λιτανείας, και 24 Αυγούστου 2024 ο πανηγυρικός Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και του ποιμενάρχου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, από νωρίς κατακλύστηκε από πλήθος Προσκυνητών αλλά και επισήμων που προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Κοσμά.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Κοσμά και έκανε παραλληλισμούς της εποχής που έδρασε ο Άγιος με την σημερινή εποχή, επισημαίνοντας την αποστασία των ημερών μας και την απεμπόληση όλων εκείνων των στοιχείων της παράδοσής μας που θα μπορούσαν να μας κρατήσουν σταθερούς.

Επεσήμανε τον λόγο του Αγίου Κοσμά «ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται», υπογραμμίζοντας πόσο επίκαιρο είναι και στις μέρες μας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Αγία μας Εκκλησία είναι αυτή που τιμά τόσο το σώμα όσο και την ψυχή του ανθρώπου, αποδίδοντας στο καθένα την ιδιαίτερη αξία του έχει.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως το παράδειγμα του Αγίου Κοσμά πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για τον τρόπο που πρέπει και οι σημερινοί άνθρωποι να πορεύονται.








Άγκυρα 1972

 


Οµαδάρχης ο ∆ηµήτρης Χρυσανθακόπουλος, 
σήµερα π. Θεολόγος – Μοναχός Αγ. Όρους, στην Κερασιά. 


Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία



Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του πρ. βουλευτή και παλαιού κατασκηνωτή Νίκου Νικολόπουλου

Ανδριανή Στράνη: Διονύσιος, Άγιος και Ποιητής

 «...Παιδιόθεν τον είχε σημαδέψει ο Άγιος Διονύσιος με την πλέρια συγχώρεση και ο Ποιητής Διονύσιος Σολωμός, υμνητής και ψαλμωδός της Ελευθερίας...»


Το ''προσκύνημα'' του μοναχού στον Διονύσιο Σολωμό, Φωτογραφία Ανδριανή Στράνη


Μέσα στο βαπόρι ήταν ο μόνος σιωπηλός. Σφήκες οι άνθρωποι πηγαινοέρχονταν γύρω του. Φωνασκούσαν, έτρωγαν, διασκέδαζαν την πλήξη τους στο κινητό και ανυπομονούσαν να φτάσουν για τις πολυπόθητες διακοπές,στη Ζάκυνθο. Ήταν παραμονή της εορτής του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη και Πολιούχου του νησιού, ημέρα της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος από τα Στροφάδια (24-8-1717).

Εκείνος, στριμωγμένος σε μια γωνιά με το κομποσκοίνι του ήταν ολότελα αποσπασμένος από τον κόσμο, σε αρμονία με το Σύμπαν και τον Δημιουργό του. Καθώς μετρούσε τους κόμπους έναν, έναν, προσευχόμενος, ένας κόμπος-λυγμός ανέβαινε μέσα του. Η συγκίνηση ήταν ολοφάνερη για το μόνον της ζωής του ταξείδιον μετά την κουρά του. Το ταξίδι του χρέους, το προσκύνημα στον Άγιο και τον Ποιητή.

Παιδιόθεν τον είχε σημαδέψει ο Άγιος Διονύσιος με την πλέρια συγχώρεση και ο Ποιητής Διονύσιος Σολωμός, υμνητής και ψαλμωδός της Ελευθερίας. Καθώς η ποίηση χρωμάτιζε ανεξίτηλα τη ζωή του, οι δάσκαλοί του στη Θεσσαλονίκη τον παρότρυναν στη φιλολογία διακρίνοντας και την πνευματική του προδιάθεση, αλλά ο βαθύτερος πόθος του στην αναζήτηση του Θείου τον οδήγησε στον μοναχισμό.

″Άστραψε φως κι εγνώρισεν ο νιός τον εαυτό του’’ (Ο Πόρφυρας)

Ανέβηκε στο Όρος όχι το Άγιο αλλά των παιδικών του χρόνων, ελεύθερος και πολιορκημένος για επίπονη άσκηση, ζωή άβολη και αγγελική.

Ωστόσο, την ποίηση δεν εγκατέλειψε. Ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε πάντοτε το καταφύγιό του όταν τον έβρισκε το κακό, αυτόν μνημόνευε, όπως και με την προσευχή του κατέφευγε στον Άγιο της συγχώρεσης, όταν η μετάνοια φαινόταν απόμακρη.

Η πίστη του δοκιμαζόταν συχνά από τον πειρασμό και τα λόγια του Σολωμού - κατά τη μαρτυρία του Πέτρου Κουαρτάνου - ”Αν δεν υπάρχει Θεός, τι λοιπόν υπάρχει;” (se non c`e Dio, che c`e dunque ?) τον ενθάρρυναν. (1)

Η αναζήτηση και η πάλη με το Θεό συνεχιζόταν

″Μές στ` Άγιο Βήμα της ψυχής

Η δύναμή σου πέλαγο και η θέλησή μου βράχος’’. (Ελεύθεροι πολιορκισμένοι, Σχεδίασμα Β΄)

Όταν το βαπόρι έδεσε στο λιμάνι ο Συμεών συνήλθε από τους λογισμούς του.

Αγωνιούσε να δει τον μοναχό Δανιήλ από τα Στροφάδια. Ό Άγιος τον περίμενε. Κόσμος συνέρρεε στο Αυτοκρατορικό Μοναστήρι για το προσκύνημα. Ο ορεσίβιος μοναχός είχε τάξει να `ρθεί στη μνήμη του. Προσκύνησε τελευταίος και δακρυσμένος. Έσκυψε και κάτι του ψιθύρισε. Ποιος ξέρει τι. Ο Άγιος δέχθηκε τη συγνώμη του.

Ανάλαφρος βγήκε στην προκυμαία. Στην κάψα του καλοκαιριού βημάτιζε γρήγορα και ανηφορικά προς το ”Ψήλωμα”. Χρεία είχε να προλάβει μέσα στη μέρα το δεύτερο προσκύνημα. Αύριο θα έφευγε.

Στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου στάθηκε να πάρει ανάσα και δύναμη. Ω του θαύματος!

Εδώ συνάντησε και τους δύο: Τον Ποιητή στην ομώνυμη πλατεία και τον Άγιο να ιερουργεί στον παραλιακό Ναό. Εδώ είχε αφήσει και τα άμφιά του. Η εκκλησία του Μώλου είχε αντέξει τόσους και τόσους σεισμούς. Ο νεαρός Ποιητής είχε κι αυτός προσευχηθεί στα ιταλικά για να προστατέψει ο Άγιός του το νησί από τους σεισμούς (1820- 1821)

″Ω Άγιε Διονύσιε ψυχή αγνή και θεία

Που σε κρατεί περίφανα της Ευσπλαχνίας ο θρόνος

Τούτο το δύστυχο νησί προστάτεψέ το μόνος

για να μην τύχη πλειό `ς αυτό παρόμοια δυστυχία.

Άκου `ς τα σπίτια, άκουσε, εδώ κ` εκεί `ς το δρόμο,

Που κλαίγει απαρηγόρητα η φοβισμένη πλάσι

Βάστα το νου μας μη συμβή μην τύχη κι` απ` τον τρόμο

Τα λογικά μας χάσουμε, μήπως η γη χαλάση

Ω συ, στο θρόνο τ` Άπλαστου τρέξε σιμά κ` ειπέ Του

Να μην αφίση το νησί έρμο `ς τη δυστυχιά του

Κι ανίσως κ` η παράκληση δεν φθάνει -θύμησέ Του

Πως είχες έναν αδελφό, κ` έκρυψες το φονηά του

Βλέπε το ιταλικό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού ‘’Εις τον Άγιον Διονύσιον’’ σε μετάφραση Στέφανου Μαρτζώκη (2).

Ο μοναχός συγκλονισμένος από την ταυτόχρονη συνάντηση με τον Άγιο και τον Ποιητή συνέχισε την ανάβαση ”υψηλά εις την σκοπιάν του Στράνη’’ ( Αντωνίου Μάτεση, Ο Σολωμός και η Ζάκυνθος, Αθήναι 1976, σελ.8). Κατά το λιόγερμα εθεάθη να μπαίνει στο πλακόστρωτο ανάμεσα από τα λιόφυτα. Μόνο τα τζιτζίκια ακούγονταν και η κουρασμένη ανάσα του σε ρυθμό ανηφόρας. Σαν αερικό αλαφροπατώντας εμφανίστηκε μπροστά στον Διονύσιο Σολωμό και στάθηκε να τον θωρεί με δέος. Στο Λόφο γαλήνη απέραντη. Απέναντι κουρνιαχτός κι αντάρα.

″Βάστα καημένο Μισολόγγι’’, άκουσε μια φωνή. Άγιε μου Διονύσιε, ψέλλισε ο καλόγερος, έπαθα παράκρουση, καθώς δεν υπήρχε κανείς τριγύρω.

Μόνο ο Ποιητής έστεκε αγέρωχος στο ψηλό πέτρινο βάθρο πολιορκημένος από τους στίχους του. Ο μοναχός περιστρεφόταν γύρω από τον Ποιητή και διάβαζε:

‘’Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρι,

η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι

με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει

όποιος πεθάνη σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει’’.

Κοντοστάθηκε στο βοριά και η ψυχή του αγαλλίασε με το Αναστάσιμο μήνυμα

‘’Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Χάρο’’

Στην Ανατολή του βάθρου, θεϊκό φως τον πλημμύρισε

″Λάμψιν έχει όλη φλογώδη

χείλος, μέτωπο, οφθαλμός,

φως το χέρι, φως το πόδι,

κι όλα γύρω σου είναι φως”

και στην πρόσοψη αντίκρισε την ορειχάλκινη Ελευθερία να κρατεί σπαθί στο δεξί υψωμένο χέρι.

Την χαιρέτησε με τους στίχους του Ποιητή και αισθάνθηκε την πληρότητα του ταξιδιού.

Γαλήνιος πήρε το δρόμο της επιστροφής. Η νύχτα είχε απλώσει πέπλα.

Σαν άγγελος πέταξε ως το λιμάνι, με το ράσο ν` ανεμίζει για να προλάβει τη Δοξολογία και την περιφορά του σεπτού Σκηνώματος μέσα στο Ναό καθώς και τον Μέγα Εσπερινό.

Η Χώρα φωταγωγημένη και σημαιοστολισμένη είχε φορέσει τα γιορτινά της.

Την επομένη, αχάραγα και άγρυπνος προσευχήθηκε στον Άγιο και του εξομολογήθηκε την απόφασή του να αναχωρήσει. Δεν θα έμενε για τη Λιτανεία.

Στο μεταξύ, γύρω από το μοναστήρι μαζευόταν κόσμος πολύς. Τουρίστες και προσκυνητές, πολιτικοί και εμπόροι, πόπολο και αφεντάδες, παστέλια, μαντολάτα, μπάντες.

Ο Συμεών ασφυκτιούσε.

Το πλοίο για την Κυλλήνη έδωσε σημάδι απόπλου. Σφύριζε επί πλέον γιορτινά αλλά εκείνος δεν θ` ανέβαινε.

Με μπουνάτσα και τον οβολό που του είχε απομείνει ναύλωσε καΐκι για τη Σταμφάνη των Στροφάδων.

Στο Καστρομονάστηρο ήταν η τελευταία επιθυμία του μοναχού Δανιήλ (Αγίου Διονυσίου) να μείνει. Ο Συμεών σεβάστηκε την επιθυμία του.

Στη σπηλιά του Αγίου θα δρόσιζε την ψυχή του.


Προσευχή εις τον Άγιον Διονύσιον,υπό Διονυσίου Σολωμού
Φωτογραφία Ανδριανή Στράνη


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Γεώργιος Καλοσγούρος, Διονύσιος Σολωμός, Πρώτη δημοσίευση Παναθήναια (1902), ΜΙΕΤ, Αθήνα 2007,σελ.28.

Δημήτρης Πολυχρονάκης, ‘’Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε τι υπάρχει λοιπόν;’’ Όψεις της θρησκευτικότητας στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, σελ.57-78 βλέπε Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου (18-19 Νοεμβρίου 2022), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, ‘’ ...και Θεός ην ο Λόγος’’, Η διασταύρωση της Θρησκείας με τη λογοτεχνία, Ιωάννινα 2023.

Ανδριανή Στράνη, Αρθρογράφος

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/


26/8/24

Υπομονή

 


Υπομονή δεν είναι η ικανότητα να περιμένεις. 

Είναι το πώς συμπεριφέρεσαι καθώς περιμένεις...


(Ανωνύμου Μοναχού του Ξένου)


Πηγή

25/8/24

Λήξη κατασκηνωτικής περιόδου "ΑΓΚΥΡΑ 2024" - ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 


Με την αναχώρηση και των εκατό κατασκηνωτών γυμνασίου και λυκείου που φιλοξενήθηκαν τον Αύγουστο στην κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑ, ολοκληρώθηκε και η φετινή κατασκηνωτική περίοδος, αγαπητοί μας φίλοι.

Αναπέμπουμε ύμνο δοξολογίας προς τον Τριαδικό Θεό και τους Αγ. Τεσσαράκοντα Μάρτυρες που "σκέπασαν" την κατασκήνωση και αυτό το καλοκαίρι και μας φύλαξαν από κάθε κακό. 

Ευχαριστούμε ευγνωμόνως τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟ που ευλογούν πατρικά το έργο που επιτελείται στον κατασκηνωτικό χώρο επί σειρά ετών. Εκφράζουμε τη χαρά και τη συγκίνησή μας για την επίσκεψη του Μητροπολίτου μας στις 12 Αυγούστου και τα ιερά λείψανα του Αγ. Γερβασίου που μετέφερε προς αγιασμό όλων μας. 

Απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες προς τον π. Σωτήριο Τσάφο, τον π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη και τον π. Γαβριήλ Κωνσταντινίδη για τη συνεχή πνευματική καθοδήγηση της κατασκήνωσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τις αρχηγούς και τους αρχηγούς όλων των κατασκηνωτικών περιόδων που είχαν την ευθύνη καθώς και τα δεκάδες στελέχη μας, ομαδάρχισσες και ομαδάρχες, που στάθηκαν δίπλα στους κατασκηνωτές και κατασκηνώτριες με πνεύμα θυσίας και αληθινής αγάπης. Θα προσευχόμαστε ο Κύριος να τους ενισχύει πάντοτε και να ανταποδίδει πλούσια την προσφορά αυτή της αγάπης τους.

Ευγνώμονες ευχαριστίες και σε όλες τις κυρίες και δεσποινίδες που αφιλοκερδώς διηκόνησαν στο χώρο της κουζίνας και της διαχείρισής της. Αναγνωρίζουμε τον κόπο και την προσφορά τους σε ιδιαίτερα δύσκολες λόγω της ζέστης συνθήκες, τη σημαντική συμβολή τους στη δίμηνη λειτουργία της κατασκήνωσης και ευχόμαστε πάντα ο Θεός να τις έχει καλά, υγιείς και δυνατές.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επώνυμους και ανώνυμους φίλους και δωρητές που στήριξαν την ένωσή μας και φέτος προσφέροντας είδη ή χρηματικά ποσά για την απρόσκοπτη λειτουργία της κατασκήνωσης. Ευχόμαστε ο Κύριος να τους ανταμείψει πολλαπλάσια.

Τέλος, χαιρετίζουμε όλες τις κατασκηνώτριες και όλους τους κατασκηνωτές από την Α' δημοτικού έως και τους φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν φέτος στα κατασκηνωτικά μας προγράμματα. Τους συγχαίρουμε για το ήθος και τη συμπεριφορά τους, την καλή διάθεση που επέδειξαν και τους καλούμε να τηρήσουν στην καθημερινότητά τους τα μηνύματα ζωής που έδωσε και αυτή τη χρονιά η αγαπημένη μας κατασκήνωση. 

Τους προσκαλούμε όλους να στελεχώσουν από το φθινόπωρο τις κατηχητικές ομάδες γιατί εκεί θα βρουν την αγνή χαρά, την αληθινή φιλία και θα είναι συντροφιά τους η ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Εμείς από τη μεριά μας ετοιμαζόμαστε για την κατασκηνωτική περίοδο του 2025!

Να είστε όλοι καλά! Και του χρόνου!


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΓΕΧΑ ΠΑΤΡΩΝ


Φωτοστιγμές από την κατασκ. περίοδο των μαθητών γυμνασίου και λυκείου (Ι)







Προσπάθησε να βρεις ησυχία...

 



Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στην ΑΓΚΥΡΑ (video)

 


Τη Δευτέρα 12.8.2024 η κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑ είχε την ευλογία της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου. 

Οι 95 μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και όλα τα στελέχη προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγ. Γερβασίου που μετέφερε ο Σεβασμιώτατος για πρώτη φορά στην κατασκήνωση και άκουσαν με προσοχή λόγια πατρικής αγάπης και πνευματικής οικοδομής.

Για το βίντεο ευχαριστούμε τους κ. Δαμιανό Νικολόπουλο και Εφραίμ Κόρδα.


20/8/24

Ὁμιλία Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ.Ανδρέου γιὰ τὰ Ἐθνικὰ κυρίως, ἀλλὰ καὶ Ἐκκλησιαστικὰ Θέματα κατὰ τὴν Ἀγρυπνία τῆς Μολυβδοσκεπάστου (24.8.2024).



… Ἀπόψε, ὅμως, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, τὰ θέματα ποὺ πρέπει νὰ ἀπασχολοῦν τὴν προσευχή μας, πέρα ἀπὸ τὰ καθαρῶς πνευματικά, εἶναι καὶ ὅσα ἀντιμετωπίζει ἠ Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος μας. Ἔτσι, λοιπόν,


1ον. Εἶναι ὁ περιβόητος Νόμος γιὰ τὸν Γάμο τῶν ὁμοφυλοφίλων καὶ ἡ τεκνοθεσία ἀπὸ αὐτόν, νὰ μποροῦν δηλαδὴ νὰ ἀποκτοῦν παιδιά. Ἔχουν γραφεῖ καὶ λεχθεῖ μύρια ὅσα γιὰ τὸ ζήτημα. Ἐδῶ τοῦτο μόνο νὰ τονίσουμε : ὅτι δὲν εἶναι ἀνεκτὸ μιὰ πολλὴ μικρὴ μειοψηφία νὰ ρυθμίζει τὴν πορεία καὶ τὴν ζωὴ τοῦ ἔθνους. Οὔτε εἶναι ὀρθὸ τὰ μικρὰ παιδιὰ τοῦ Δημοτικοῦ καὶ τοῦ Νηπιαγωγείου ἀκόμη, νὰ διδάσκονται γιὰ τὸν σεξουαλικὸ προσανατολισμό. Γιατὶ ἔτσι δημιουργεῖται μιὰ γενιὰ πλαδαρή, ἠδονική, ἀνίκανη νὰ ἀντιμετωπίσει τὰ προκύπτοντα σοβαρὰ ζητήματα. Γιὰ τὰ θέματα αὐτὰ ἔχουν γίνει διαμαρτυρίες πολλὲς, ἀλλὰ τὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας, μοιάζει σὰν νὰ ἔχει πάθει κώφωση, ἀφοῦ δείχνει νὰ ἀδιαφορεῖ γιὰ τὶς ἀντιδράσεις.

2ον. Μιὰ καὶ ὁ λόγος μᾶς ἔφερε στὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας, μὲ πολλὴ λύπη εἴδαμε τὴν μεγάληἀποτυχία τῶν ὑποψηφίων στὶς φετινὲς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις. Γενικά, τώρα, ὁμιλῶ.Ὅπως, ἐπίσης, μὲ πολλὴ λύπη διαβάσαμε στὸν Τύπο τὴν καθίζηση τῶν μαθητικῶν ἐπιδόσεων στὴν Δύση καὶ τὴν δεινὴ θέση ποὺ βρέθηκε ἡ Χώρα μας σὲ Διαγωνισμὸ τοῦ Ὀργανισμοῦ Συνεργασίας καὶ Ἀναπτύξεως γιὰ τὸ ἔτος 2022. Αὐτὸς ὁ διαγωνισμὸς γίνεται κάθε τρία χρόνια καὶ προκαλεῖ μεγάλο προβληματισμὸ τὸ γεγονὸς ὅτι οἱ μαθητὲς καὶ οἱ μαθήτριες στὴν Ἑλλάδα ποὺ ἔλαβαν μέρος σ’ αὐτὸν τὸν Διαγωνισμό, κατέγραψαν τὶς χειρότερες ἐπιδόσεις. Ἀντίθετα, ὅσο κι ἄν ἀκούγεται περίεργο, ἡ Ἀσία βρίσκεται, γιὰ ἀκόμη μία φορά, στὴν κορυφή. Πάντως, ἡ γενικὴ πτώση σὲ διεθνὲς ἐπίπεδο ὀφείλεται, κατὰ τοὺς εἰδικούς, μεταξὺ τῶν ἄλλων, στὸ ὅτι διαρκῶς μειώνεται τὸ ἐνδιαφέρον καὶ ἡ συμμετοχὴ τῶν γονέων στὴν πορεία τῆς ἐκπαιδεύσεως τῶν παιδιῶν τους στὰ σχολεῖα. Νὰ διερωτηθεῖτε ὅσοι ἔχετε παιδιὰ καὶ ἐγγόνια στὰ σχολεῖα, πόσες φορὲς ἔχετε πάει στὸ Σχολεῖο ποὺ φοιτοῦν τὰ παιδιά σας, νὰ μάθετε γιὰ τὴν ἐξέλιξή τους. Εἶναι ἕνα μεγάλο πρόβλημα αὐτό, ποὺ πρέπει νὰ τὸ κουβεντιάσετε μὲ τὸν ἑαυτό σας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον εορτασμό των εν Ίμβρω και Τενέδω Αγίων


Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου, για την εορτή των εν Ίμβρω και Τενέδω Αγίων, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος, Ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος πιστών.






 

Μετά την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου καλωσόρισε και πάλι τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος αφίχθη στη νήσο την προηγουμένη, και, μεταξύ άλλων, τον ευχαρίστησε εγκαρδίως, γιατί μετέφερε από την ιστορική του έδρα και του παρέδωσε απότμημα του ιερού λειψάνου του Οσίου Γερβασίου των Πατρών, το οποίο και εκτέθηκε στο κέντρο του σολέα προς προσκύνηση από τους πιστούς. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Πατρών εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του αυτή στην πονεμένη γη της Ίμβρου, αναφερόμενος εκτενώς στη διακονία και την προσφορά του πλέον επιφανούς γόνου αυτής, του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στο τέλος, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Μητροπολίτη Πατρών, τονίζοντας ότι η παρουσία του στο νησί είναι αιτία χαράς, και χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία για τον λαό της Ίμβρου την παράδοση προς την τοπική Εκκλησία αποτμήματος του λειψάνου του νεοφανούς Αγίου.

Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Μητροπολίτη Πατρών και της συνοδείας του και το απόγευμα τον υποδέχθηκε στο μικρό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη διακονία του, και έχει δημιουργηθεί δίπλα από την πατρική οικία του στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος, μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον μόλις αφιχθέντα Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιάκωβο, κληρικούς και πολυάριθμο κοινό, παρέστησαν σε πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από την Ι. Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου και την Αγιορειτική Εστία, στην Αίθουσα του Συλλόγου Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης “Ίμβρος”, στο χωριό του.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως εκτέθηκαν υδατογραφίες των 20 Ι. Μονών του Αγίου Όρους, που φιλοτέχνησε ο Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Ιερή Τέχνη” του Πάνου Καρκανεβάτου. Την εκδήλωση παρουσίασαν ο επιχώριος Μητροπολίτης και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Εντιμ. κ. Αναστάσιος Ντούρος. Σε σύντομο χαιρετισμό του, στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους δημιουργούς και όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίησή της.






_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

18/8/24

12 κοφίνια

 



Αγαπητοί φίλοι,

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ (2024) πάνω από 1 δισεκατομμύριο γεύματα σπαταλώνται κάθε μέρα...

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός αφού χόρτασε περίπου 5.000 άτομα ευλογώντας τους 5 άρτους και τα 2 ψάρια, ενδιαφέρθηκε ώστε να μαζευτούν και τα περισσεύματα, “ίνα μη τι απόλλυται”, - ήταν δώδεκα κοφίνια.

Μήπως η πρακτική αυτή, η αποφυγή δηλ. της σπατάλης και η αξιοποίηση των περισσευμάτων είναι η λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του υποσιτισμού κ της κατασπατάλησης των τροφίμων;

Σε πειράζει ο διάβολος;

 


17/8/24

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών στην ΑΓΚΥΡΑ

 


Τη Δευτέρα 12.8.2024 η κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑ είχε την ευλογία της επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Οι 95 μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και όλα τα στελέχη προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγ. Γερβασίου που μετέφερε ο Σεβασμιώτατος για πρώτη φορά στην κατασκήνωση και άκουσαν με προσοχή λόγια πατρικής αγάπης και πνευματικής οικοδομής.

Οι κατασκηνωτές ως αντίδωρο χαράς κι ευγνωμοσύνης αφιέρωσαν στον Σεβασμιώτατο τους ύμνους κ τα τραγούδια τους στο δείπνο που ακολούθησε.