14/5/24

Κατερίνα Φιλιππάτου: H μητέρα μας Φιλιππάτου Ευαγγελία έφυγε για τον ουρανό.

 


Παρασκευή της Διακαινησίμου, η μητέρα μας φεύγει για τον ουρανό.

Λίγες ώρες μετά την κοίμησή της, κρατώ στα χέρια μου το Πιστοποιητικό Θανάτου της. Τα μάτια μου στέκονται στις συμπληρωμένες λέξεις, ζητώντας να βρουν τα γνώριμα στοιχεία:

Φιλιππάτου Ευαγγελία χήρα Ανδρέου Φιλιππάτου το γένος Παναγιώτη και Γεωργίας Κοτσιά. 

Επάγγελμα: Οικιακά

Τα μάτια σταματούν σε αυτή τη λέξη, αρνούνται να προχωρήσουν. 

«Όχι, η μαμά ήταν δασκάλα», σκέφτομαι. Ήταν… 

«Ήταν», γιατί οι συνθήκες την εποχή εκείνη δεν την βοήθησαν να παραμείνει στο σχολείο, στους μαθητές της. Ανοίγοντας την οικογένειά της, παραιτήθηκε από την αγαπημένη της εργασία. Και ο τίτλος «Διδασκάλισσα» έδωσε τη θέση του στη λέξη «Οικιακά». 

Κι αμέσως έρχεται στο νου μου ο πατρικός «οίκος», το σπίτι μας. Εικόνες από το παρελθόν ξεπηδούν μπρος στα μάτια μου. Πράγματι, το σπίτι μας ήταν το κέντρο της ζωής της. Όλη της η φροντίδα, η ενέργεια, η προσπάθεια, ήταν επικεντρωμένες στην οικογένεια.  Ήταν πάντα εκεί, με υπομονή, με αυτοθυσία.  

Ο Θεός την αξίωσε να αποκτήσει έξι κόρες και μας μεγάλωσε μαζί με τον πατέρα μας, σαν μοναχοκόρες. Όχι γιατί μας τα παρείχε όλα. Δεν έκανε αυτό το λάθος. Είχαμε αυτά που χρειαζόμαστε, και παράλληλα είχαμε τη σοφή καθοδήγησή της, τις πολύτιμες νουθεσίες της, το ακάματο ενδιαφέρον της ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια, είχαμε την αμέριστη αγάπη της.

Πριν τρία χρόνια περίπου, Κυριακή πρωί μετά την εκκλησία, μου είπε:

-Κατερίνα μου, όταν θα πεθάνω, εκεί στο φέρετρο που θα είμαι, θέλω να βάλετε μέσα στην αγκαλιά μου έξι  λευκά τριαντάφυλλα, ένα για κάθε παιδί μου. Να σας έχω στην αγκαλιά μου, τους έξι θησαυρούς μου.

Έτσι μας ένιωθε. Όχι ένα βάρος στην πλάτη, αλλά ένα θησαυρό στην αγκαλιά. Γιατί μας είχε αγαπήσει, είχε επενδύσει στην καθεμιά μας. Κάθε πέταλο στα έξι αυτά τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύει ένα ξενύχτι στο προσκέφαλο, μία προσευχή για μας. Μία δυσκολία, μία αγωνία, μία επιτυχία, μία χαρά που πέρασε μαζί μας. 

Έξι παιδιά, έξι μεταπτυχιακά ολοκλήρωσε η μητέρα μας κι ένα διδακτορικό, τη συζυγία της. Κι όλα αυτά με οδηγό το θέλημα του Θεού, προς δόξαν Θεού.

Πολύτιμη η παρακαταθήκη που μας άφησε, μεγάλη η ευθύνη μας απέναντι στις θυσίες της. 

Έφυγε για τον ουρανό μέσα στην Αναστάσιμη χαρά, σε ένα κλίμα χαρμόσυνο, που εμπεριέχει την προοπτική της Ανάστασης. 

Ο Θεός να την αναπαύσει μετά των Αγίων και των Αγγέλων και να μας αξιώσει να συναντηθούμε όλοι μαζί στην Ουράνια Βασιλεία Του. Αμήν.

Κατερίνα Φιλιππάτου

13.5.24


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύντομο, περιεκτικό, αληθινό. Αιωνία η μνήμη

Ανώνυμος είπε...

Στην εξόδιο ακολουθία όλοι προσεύχονταν. Αυτό ένιωθα.

Ανώνυμος είπε...

Ουρανοπολίτης, στην αγκαλιά του Χριστού και των Αγίων.Αιώνια η μνήμη!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες προσωπικότητες που κρατούσαν την οικογένεια ενωμένη σήμερα σπανίζουν. Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες ασχολούνται πολύ με τη δουλειά τους κ δεν προφταινουμε να αφιερώσουν στην οικογένεια τους όσα θα ήθελαν

Ανώνυμος είπε...

Το πρόσωπό της αντανακλά τη ψυχική δύναμη,την ηρεμία και την υπομονή της Μάνας.

Ανώνυμος είπε...

"Έξι παιδιά, έξι μεταπτυχιακά ολοκλήρωσε η μητέρα μας κι ένα διδακτορικό, τη συζυγία της."
Μέσα στα σπίτια μας είναι ο αγώνας μας κι εμείς τρέχουμε εδώ κι εκεί.

Ο Θεός να την αναπαύσει και να μας διδάσκει το παράδειγμά της.

Ανώνυμος είπε...

"... είχαμε τη σοφή καθοδήγησή της, τις πολύτιμες νουθεσίες της, το ακάματο ενδιαφέρον της ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια, είχαμε την αμέριστη αγάπη της."
Αυτά είναι που λείπουν από τα παιδιά σήμερα...
Πήρα πολλά μηνύματα από αυτή την κηδεία. Μια μυσταγωγία ήταν και η αναστάσιμη χαρά διάχυτη.
Να έχουμε την ευχή της.




Ανώνυμος είπε...

Συγκρίνω τις μητέρες αυτές με κάποιες σημερινές... Βέβαια αλλά συνθήκες τότε και τώρα. Αλλά αυτό που λείπει από τα παιδιά σήμερα είναι η διαρκής φροντίδα, η έννοια, η αγάπη, η κουβέντα... ακόμα και το μάλωμα καμια φορά... Τώρα όλα θεωρούνται οπισθοδρομικά. Αιωνία η μνήμη της

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη στην μητέρα σας κυρία Κατερίνα. Πολύ ωραία και συγκινητικά αυτά που γράψατε για την μητέρα σας!! 🙏🙏