4/2/20

35ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστιανικής Εστίας Πατρών (φωτο)


Ο Τομέας Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών διοργάνωσε και φέτος το Παιδαγωγικό του Συνέδριο (35ο) με θέμα: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΦΑΣΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ;». Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στάθηκε η ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλεται στην εποχή μας για «αποδόμηση κοινωνικών στερεοτύπων», όπου «κοινωνικά στερεότυπα» νοούνται οι παραδεδομένες αξίες, έθιμα, αρχές και ιδανικά ενός λαού. Το θέμα αυτό εξέτασε το Συνέδριο προσεγγίζοντάς το με τέσσερις εισηγήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν έγκριτοι ομιλητές.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Άγγελο Αντωνέλλη, Βιολόγο, να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου.

Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα «Απέναντι στην υπαρκτή ή τεχνητή κρίση ταυτότητας των νέων» που επιμελήθηκε ο κ. Δημήτριος Ράπτης, Φιλόλογος, Διευθυντής Λυκείου «Η Ελληνική Παιδεία». Ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε στην κρίση ταυτότητας ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε όπου η ταυτότητά μας, η συλλογική μας οντότητα-σε όλα τα επίπεδα-πιέζεται προς αποδόμηση.

Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ιωάννη Μπεϊνά, Θεολόγο, καθηγητή Δ.Ε. με θέμα: «Αποδομώντας την αποδόμηση της θρησκευτικής παιδείας στα σχολεία». Ο εισηγητής αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη και άδικη επίθεση που δέχεται το μάθημα των Θρησκευτικών την τελευταία δεκαετία και παραθέτοντας στοιχεία παρουσίασε τα προβληματικά σημεία των νέων προγραμμάτων σπουδών. Κατέθεσε προτάσεις για μια ουσιαστικότερη προσέγγιση του κάθε μαθητή στο σχολικό χώρο.

Τρίτος εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, Dr Ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών, Σύμβ. Επιχειρήσεων που εισηγήθηκε το θέμα: «Προστασία προσωπικών δεδομένων: Η πραγματικότητα και ο επικείμενος εφιάλτης». Ο κ. Χιωτακάκος αναφέρθηκε στα προσωπικά δεδομένα, το «νέο χρυσό» της εποχής μας, και στο πώς αυτά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από διάφορους φορείς, εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες. Επεσήμανε τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη από μέρους μας παράδοσή τους στα ελκυστικά και δωρεάν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησε να προστατέψει ο καθένας μας τα δεδομένα του για να συνεχίσει η κοινωνία μας να έχει θρησκευτική και εθνική ταυτότητα.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ που ανέπτυξε το θέμα: «Αμετάβλητες σταθερές μέσα σ’ έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Με χειμαρρώδη λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον κόσμο μας που ολοένα μεταβάλλεται και την ανάγκη κατανόησής του αλλά κα τις σταθερές που παραμένουν αμετάβλητες και αποτελούν τους οδοδείκτες μας. Κάλεσε όλους να ενισχυθούμε με πνευματικό οπλισμό, να αντισταθούμε σε κάθε είδους αποδόμηση και να αναδομήσουμε στις συνειδήσεις των παιδιών μας τις σταθερές αρχές και αξίες της ζωής που εδράζονται στον αιώνιο λόγο του Θεού και την τίμια παράδοση της φυλής μας.

Το συνέδριο έκλεισε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τούς εισηγητές και τον Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ για τον κόπο που κατέβαλαν για είναι παρόντες στο συνέδριο, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου και ευχήθηκε σε όλους πλούσια την ευλογία του Θεού.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ και δημ. σύμβουλος κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο δημ. σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ο Διοικητικός Διευθυντής του ΕΑΠ κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας κ. Σπ. Παπαδάκης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου των νηπιαγωγών κα Ζαχαρούλα Βοϊνέσκου, πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, πολλοί ιερείς ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.
























Δεν υπάρχουν σχόλια: