29/10/18

Η γιορτή για την 28η Οκτωβρίου στην Χριστιανική Εστία


Αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην μητέρα Ελλάδα ήταν αφιερωμένη η φετινή γιορτή που επιμελήθηκαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Χ.Φ.Δ. Πατρών και παρουσιάστηκε ανήμερα της εορτής στην Χριστιανική Εστία Πατρών. 

Μέσα από την προβολή του χρονικού των γεγονότων, τα θεατρικά δρώμενα και τα επίκαιρα τραγούδια από την χορωδία των φοιτητριών παρουσιάστηκαν οι αγώνες των Δωδεκανησίων για ανεξαρτησία και ένωση με τον μητροπολιτικό κορμό. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην τουρκική, ιταλική και αγγλική κατοχή της Δωδεκανήσου, τον διωγμό της ορθοδόξου εκκλησίας, τους ηρωικούς αγώνες του Οσίου Αμφιλοχίου και του αξιωματικού Αλέξανδρου Διάκου ενώ πολύ συγκινητική ήταν και η αναφορά στο ακριτικό Καστελόριζο και στην Κυρά της Ρω που κρατούσε ψηλά την ελληνική σημαία στη νησίδα της για 40 χρόνια.

Την επισφράγιση της γιορτής έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ηρωική μορφή της κυράς της Ρω - την Δέσποινα Αχλαδιώτη - και κάλεσε όλους ποτέ να μην την ξεχάσουν και να τιμούν πάντα την ελληνική σημαία. 

Ευχαρίστησε από καρδιάς τους συντελεστές της γιορτής και ευχήθηκε σε όλους να κρατούν μέσα τους ζωντανό το πνεύμα της θυσίας των αγωνιστών του 1940.

















5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία φροντισμένη γιορτή. Μπράβο

Ανώνυμος είπε...

Φεύγοντας από την αιθουσα της Εστίας μετά την γιορτή που ήταν άψογη άκουσα κάποιους να λένε: Σήμερα η Χριστ. Εστία μας έμαθε ιστορία. Μάθαμε πράγματα πού δεν τά γνωρίζαμε. Συγχαρητήρια σε όλους

Ανώνυμος είπε...

ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ. ΕΥΓΕ ΣΕ ΦΑΝΕΡΟΥΣ Κ ΑΦΑΝΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ!
ΟΜΟΡΦΗ ΝΟΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥΤΑΝ ΝΤΥΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η εκδήλωση. Χρήσιμη. Θα θέλαμε και εκδήλωση αφιερωμένη στην κυρά της Ρω. Είναι ανάγκη να μάθουμε γι αυτήν. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

πόσα μάθαμε.... πολλά... ευχαριστούμε