6/2/16

31ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστ. Εστίας Πατρών - 1η ημέρα





Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 31ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου που διοργανώνει και φέτος η Χριστιανική Εστία Πατρών. Το φετινό γενικό θέμα του συνεδρίου είναι: «Σύγχρονες αθεϊστικές προκλήσεις».

Μετά την ακολουθία του αγιασμού, την έναρξη κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ενώ εκ μέρους της Χριστ. Εστίας Πατρών χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Καραγεωργόπουλος. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο κ. Άγγελος Αντωνέλλης, Φυσικός.

Στην πρώτη συνεδρία εισηγητής ήταν ο κ. Βασίλειος Πετρουλέας, τ. Διευθυντής Ερευνών Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που εισηγήθηκε το θέμα: «Πόσο χώρο έχει αφήσει η επιστήμη στο Θεό;».

Με πολύ απλό, γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο αναφέρθηκε αρχικά στις προκλήσεις που διευρύνουν τον ορίζοντα της επιστήμης και στην παράδοξη διαδρομή του ατόμου που κινείται από την αθεΐα του Δημοκρίτου στην «πνευματικότητα» της σύγχρονης ατομικής θεωρίας.

Μίλησε επίσης για το θαύμα της ζωής και τον «εξελικτισμό» τονίζοντας το μεγαλείο του ανθρώπου και τον αυτοαναιρούμενο ορθολογισμό των νεο-αθεϊστών που έχουν αναγάγει τη θεωρία της εξέλιξης σε κοσμοθεωρία.

Τέλος, περιέγραψε την .. «αποχώρηση του Θεού» σαν μέσο για να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην επιστήμη να εμβαθύνει περισσότερο στα μεγαλεία Του και να Τον δοξάσει και έκλεισε με το ερώτημα: «Πόσο χώρο έχει αφήσει η επιστήμη στον Θεό; Μήπως είναι πιο σωστό να ρωτήσουμε: Στο εσχατολογικό σχέδιο του Θεού πόσο χώρο καταλαμβάνει η επιστήμη;»

Μετά το σύντομο διάλειμμα, ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλο, άμ. επίκ. καθηγητή Χειρουργικής που εισηγήθηκε το θέμα: «Προκλήσεις από τις επιστήμες της Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Γενετικής».


Ο ομιλητής παρουσίασε, κατά το δυνατόν αναλυτικά, τις προκλήσεις αυτές και ταυτόχρονα τον σύγχρονο επιστημονικό αντίλογό τους. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την προέλευση της ζωής, τη θεωρία της εξέλιξης και την αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Αδάμ και της Εύας. Κατά δεύτερον, στις προκλήσεις από τον τρόπο που η Βιολογία αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τη ζωή των ζώντων οργανισμών, φυτών, ζώων και ανθρώπων. Και τέλος, στις προκλήσεις από την προσπάθεια της γενετικής να αποδώσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις ανθρώπινες συμπεριφορές αποκλειστικά στο γενετικό προφίλ του ανθρώπου, αμφισβητώντας το αυτεξούσιό του.

Στο τέλος της συνεδρίας, ακολούθησε διάλογος και αρκετοί σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων πήραν το λόγο. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και Νίκος Νικολόπουλος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου κ. Αναστ. Τογιοπούλου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.











Δεν υπάρχουν σχόλια: