19/5/14

Να μην προδοθεί η Ορθόδοξη Θεολογία

 
 
Η απρόσμενη απόφαση του Τμήμα­τος Θεολογίας της Θεολογικής Σχο­λής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περί ιδρύσεως ξεχω­ριστού Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών προξένησε θλίψη βαθιά σε κάθε άγρυ­πνη Ορθόδοξη συνείδηση.

Ακόμη όμως μεγαλύτερη θλίψη δημι­ουργεί νεότερη ανακοίνωση του Τμήματος, με την οποία, υπεραμυνόμενο της αποφάσεώς του, χρησιμοποιεί διάφορα επιχειρήματα τάχα επιστημονικά. Μεταξύ των άλλων όμως επιστρατεύει ως σημαντικό επιχείρημα και το ότι η ίδρυση τέτοιου Τμήματος θα συντελέσει στην «προαγωγή των διαθρησκειακών διαλόγων και σχέσε­ων καταλλαγής» μεταξύ Ισλαμισμού και Χριστιανισμού.
 
Αλήθεια, ποια κοινωνία μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στο χριστιανικό φως και το ισλαμικό σκοτάδι; Ποιά καταλλαγή ανάμεσα στην αλήθεια του Ευαγγελίου και το ψεύδος των άλλων θρη­σκειών; Οι θεολόγοι του Τμήματος Θε­ολογίας δεν έχουν διαβάσει ποτέ τόν λόγο τής Γραφής ότι «πάντες οί θεοί τών έθνών δαιμόνια» (Ψαλμ. ζε [95] 5); Για ποιες σχέσεις καταλλαγής ομι­λούν; Το επιδιωκόμενο εγχείρημα φα­νερώνει κοσμική νοοτροπία τελείως ξένη προς την Ορθόδοξη θεολογία και υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, με­ταβάλλοντας τη θεολογία σε όργανο τής κοσμικής εξουσίας.
 
Ναί. Να συμβιώνουμε ειρηνικά με όλους τους λαούς οποιασδήποτε θρησκείας και ιδεολογίας. Όχι όμως να αναγνωρίζουμε ως άλήθεια την πλάνη. Διότι αυτό αποτελεί προδοσία τής Ορθόδοξης θεολογί­ας. Κάτι που είναι ανάγκη οπωσδήποτε να άποτραπεί. Πρωτίστως διότι θα αποτελέσει όνειδος για την ίδια τη Σχολή. Τη Σχολή που είχε τη δίκαιη φήμη ότι κρατά­ει σταθερά και με ακρίβεια την Ορθόδοξη Παράδοση.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ση­μαντικότατη, αξιέπαινη και πολύ ένθαρρυντική η αντίθεση του δευτέρου Τμήμα­τος της Σχολής, αυτού της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας , το οποίο στη συνέλευσή του την 26η Μαρτίου έλαβε ομόφωνα αρνητική θέση για το συγκεκρι­μένο ζήτημα.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Κοσμητεία τής Σχολής θα σταματήσει το έγχείρημα. Διότι θα αποτελέσει πτώση απροσμέτρητη η τυχόν πραγματοποίησή του.
 
Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”

Δεν υπάρχουν σχόλια: