7/3/14

ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

“Συ ει ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος”; (Ματθ. ΙΣΤ' 16). Και ακριβώς, διότι αυτή η ομολογία ταυτιζόταν με την πραγματικότητα, ο Κύριος την δέχθηκε και μακάρισε τον Πέτρο δια την πίστη του και την ορθή του ομολογία.

Τούτη λοιπόν την θεόπνευστη ομολογία κατέχει διαχρονικώς η Εκκλησία μας, την κηρύσσει, την διαφυλάσσει και την ερμηνεύει μέσω των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και των πατερικών συγγραμμάτων. Αυτή την παμμέγιστη δογματική αλήθεια βιώνει το σώμα του Χριστού, καθημερινώς, μέσω των Ιερών ακολουθιών με κέντρο φυσικά την Θεία Λατρεία, που αποτελεί το μυστήριο των Μυστηρίων και τον πυρήνα της πίστεως στην Θεότητα του Χριστού.

Αυτή την αλήθεια την βιώνει η Εκκλησία και αυτή την αλήθεια αποσκοπούν να κτυπήσουν οι εχθροί του Χριστού.

Πράγματι, είπαν, και τι δεν είπαν οι κακόδοξοι, οι αιρετικοί, οι πλανεμένοι, και τα τέκνα του σατανά. Πόσες και τι ασέβειες ξεστόμισαν για τον Υιό του Θεού οι ασεβείς και οι εχθροί του Χριστού, αλλά και συνεχίζουν με περισσότερη λύσσα να κοάζουν όσοι αρνούνται την Θεότητά Του.

Είπαν ο Άρειος, ο Νεστόριος, ο Σαβέλλιος, ο Ευτύχης, οι Μονοθελήτες, οι Εικονομάχοι και τόσοι άλλοι των οποίων τα ονόματα λησμονήθηκαν και “απώλετο το μνημόσυνον αυτών” (Ψαλμ. Θ' 7).


Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος
Mail: ioil.konitsa@gmail.com
Κόνιτσα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: