1/11/10

Η Ενότητα στην Εκκλησία







Με την ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ξεκίνησε και η φετινή ιεραποστολική χρονιά στη Χριστιανική Εστία Πατρών.
Στον κατάμεστο ναΐδριο του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετά το πέρας του Αγιασμού ανέπτυξε το θέμα της Ενότητας μέσα στην Εκκλησία.
Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα σημεία:
- Η Εκκλησία είναι μία - δεν υπάρχουν πολλές...

- Η ενότητα έχει διττή διάσταση: Ενότητα ουρανού και γης και ενότητα ανθρώπου με συνάνθρωπο. Αυτή δυστυχώς η ενότητα έπαυσε να υπάρχει μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων και με ευθύνη του ανθρώπου.

- Η ενότητα μέσα στην Εκκλησία είναι ουσιαστική, όταν είναι τριαδική. Είναι ουσιαστική βιωματική υπόθεση εν Χριστώ Ιησού. Μακριά από τον Χριστό δεν υπάρχει ενότητα.

- Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενότητα χωρίς την επιστροφή των πλανημένων προβάτων στην Εκκλησία.

- Στους ταραγμένους και δύσκολους καιρούς μας η Εκκλησία μας παίζει ενωτικό ρόλο που θεμελιώνεται στα εξής σημεία: "Εις Κύριος, Μία Πίστις, Εν βάπτισμα".

- Ο Κύριός μας είναι μοναδικός. Δεν είναι αρχηγός θρησκείας ή επαναστάτης όπως διάφορες συγκρητιστικές ομάδες πρεσβεύουν. Η «Μία Πίστις» αναφέρεται όχι σε νοητικό κατασκεύασμα αλλά είναι Αποκάλυψη Θεού και συνιστά την αποδοχή των θείων αληθειών. Το «Εν Βάπτισμα» μάς εισάγει στην Εκκλησία, στο μυστήριο της βασιλείας του Θεού.

- Ένας μεγάλος πειρασμός για την Εκκλησία από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούν οι διαιρέσεις, τα σχίσματα και οι αιρέσεις. Η διάσπαση είναι έργο του διαβόλου που πολεμά την Εκκλησία και τους πιστούς.

- Σήμερα όλοι μας μέσα στην Εκκλησία πρέπει να εργαζόμαστε για την ενότητα του λαού του Θεού.

- Η ενότητα καλλιεργείται μέσω της αγάπης... 

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ωραιόττατες οι σκέψεις του Σεβασμιότατου.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν σαφές, σύντομο και πλήρως κατανοητό το θέμα του Δεσπότη. Μου άρεσε το τελείωμα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για την ενότητα όλων μέσα στην τοπική Εκκλησία. Θα επαινώ αλλά και θα ελέγχω ό,τι κακό βρίσκω