22/10/10

O «Τσάρος» και ο άγιος


Η πρόσφατη ταινία του αγαπημένου πλέον στο σινεφίλ κοινό της Εκκλησίας Pavel Lungin -από το συγκλονιστικό «Νησί» (Ostrov) (2006)- επιβεβαιώνει το αστείρευτο ταλέντο του, την σκηνοθετική του μαεστρία, την ιδιοφυή του ικανότητα να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη έργα που συνδυάζουν το άψογο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα με μία απαράμιλλα αυθεντική και μοναδική στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα ορθόδοξη πνευματικότητα.

Ο «Τσάρος» (2009) αφηγείται τη σύγκρουση της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας την περίοδο 1565-1569, στα πρόσωπα του Ιβάν Δ’ του Τρομερού και του αγίου Φιλίππου, μητροπολίτου Μόσχας.
..........


 

Ο «Τσάρος» αποτελεί πλέον μια ταινία ορόσημο στο κινηματογραφικό στερέωμα και καταχωρείται στην ιστορία ως μία απ’ τις σπανιότερες ταινίες που καταθέτουν γνήσιο και ανόθευτο το χριστιανικό ιδεώδες. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλοι σκηνοθέτες το παράδειγμα του Pavel Lungin και να μας χαρίζουν έργα καταξιωμένα τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο πρόσφορο έδαφος – εξαιτίας της αναλαμπής της Ορθοδοξίας – για την ανάληψη παρόμοιων καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να ξυπνήσει και η Ελλάδα απ’ τον πνευματικό λήθαργο στον οποίο έχει πέσει, να συνειδητοποιήσει την αξία του θησαυρού που έχει και λέγεται Ορθοδοξία και να τον αξιοποιήσει με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει.

ΠΗΓΗ: xfd.gr

Την ταινία μπορείτε να δείτε εδώ: http://vimeo.com/14265034

Δεν υπάρχουν σχόλια: