13/12/08

Μητροπολίτης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ (1922 - 1994)

Ένα φωτεινό αστέρι πέρασε!
Κόνιτσα, Φεβρουάριος 1990
Νοέμβριος 1991
Νοέμβριος 1991
Η τελευταία σελίδα από τη διαθήκη του...

Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του κυρού Σεβαστιανού μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα http://www.sfeva.gr

Βιβλία σχετικά που έχουν εκδοθεί:

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ: Για την Ανάσταση της Βορείου Ηπείρου, Κόνιτσα: Ιερά Μητρόπολη Κονίτσης (1997) Μητροπολίτου 

Κονίτσης κ.κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, Ένα φωτεινό αστέρι πέρασε... (1997), Κόνιτσα: Ιερά Μητρόπολη Κονίτσης Μάκου Η., 

Φτερωτός Άγγελος, (2006), Αθήνα: Αρμός Μητροπολίτου 

Σεβαστιανού, Πιστεύω..., Αθήνα: Ο Σωτήρ Μητροπολίτου 

Ναυπάκτου Ιεροθέου, Παλαιόν Όφλημα, Ι. Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου (2008)


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν σπάνιος άνθρωπος. Ενέπνευσε και τον ακολούθησαν πιστά νέοι άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα.
12 Δεκεμβρίου του 1994 έφυγε...

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού μου φέρνει στην μνήμη τον Μητροπολίτη του χρέους και της θυσίας του μακαριστού Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού (Σωτηρίου) Οικονομίδη του οποίου η μνήμη ας είναι Αιωνία. Είθε η αγία ψυχή του να πρεσβέει εις τον Κύριόν μας υπέρ της Βορείου Ηπείρου μας, της Κύπρου μας , της Κωνσταντινουπόλεως και υπέρ όλου του Γένους μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σεβαστιανός δεν «είναι ένα φωτεινό αστέρι που πέρασε….». Είναι ο μεγάλος Πνευματικός Ηγέτης που με την αγωνιστική ζωή του, μας διδάσκει και σήμερα σε όλους εμάς, που τον γνωρίσαμε και αγωνισθήκαμε κοντά του, για «ανθρώπινα δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο», τότε …. που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα, ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του.
Υπήρξε σε όλη του τη ζωή σεμνός και λιτός, αλλά παράλληλα και γενναίος και ηρωικός. Ατρόμητος και ασυμβίβαστος. Αλλά και Ιεράρχης, που μας θύμιζε κάθε φορά που είμαστε κοντά του, στο ηρωικό Δελβινάκι, και την αγαπημένη μας Κόνιτσα, Ιεράρχες αλλοτινών καιρών, έτσι όπως τους γνωρίσαμε από τα συναξάρια, και την εκκλησιαστική και εθνική ιστορία. Τον φέρνω στο νου μου ως Λειτουργό στον Ναό του Άγίου Κοσμά, ως οικοδεσπότη στο Οικοτροφείο της Κόνιτσας και ως «Δεσπότη» στο απλό και λιτό γραφείο του στο επισκοπείο της Κόνιτσας, και τον νοσταλγώ…. .
Ο Σεβαστιανός είχε ως συνεργάτες του επιστήμονες και φοιτητές με πνευματική ζωή που τους δίδαξε να αγαπούν την αλήθεια την δικαιοσύνη και την πατρίδα. Μας έδειξε τον δρόμο του καθήκοντος προς την Εκκλησία και το Έθνος.
Για όλους όσους τον γνώρισαν από κοντά ο ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ είναι « ένα φωτεινό αστέρι που πέρασε» «μα δεν έσβησε και δεν χάθηκε…..» ζει στην καρδιά μας… στην σκέψη μας…. στην προσευχή μας……
Ως στενός συνεργάτης του στον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α., μαζί με τα παιδιά τότε της Σ.Φ.Ε.Β.Α., που συνοδοιπορήσαμε μαζί του στους αγώνες του, μαζί με πλήθος αγωνιστών αγνών Ελλήνων, και λιτανεύσαμε μαζί του τον βαρύ σταυρό του Βορειοηπειρωτικού αγώνα, θα κρατάμε ζωντανή στην καρδιά μας την ωραία μορφή του, και η μνήμη του θα είναι άσβεστη και αιώνια.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος
τακτικό μέλος ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε για όλους μας μοναδικός! Σπάνιο ήθος, σεμνότητα και αγιότητα. κρίμα που τα παιδιά μας δεν θα τον γνωρίσουν για να έχουν ένα πραγματικό πρότυπο λεβεντιάς και αγιότητας