25/7/24

ΦΡΙΞΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ – ΣΟΛΙΑ 1958-1959

 


Μετά την απόδραση – Σολιά 1958-1959

Ο τόμος αυτός, το πέμπτο εκδιδόμενο βιβλίο του Φρίξου Δημητριάδη, αφορά στην περίοδο μετά την απόδρασή του από τα κρατητήρια Πύλας μέχρι το τέλος του Αγώνα (Μάρτιος 1958 – Φεβρουάριος 1959).

Με το έργο του αυτό ο αείμνηστος Φρίξος Δημητριάδης περιγράφει, κατά το δυνατό, τη δράση στελεχών του τομέα της Σολέας. Ως ο εντεταλμένος από τον αρχηγό ηγέτης της Ε.Ο.Κ.Α. στην περιοχή, θεωρεί χρέος τιμής προς τους συνεργάτες και τους υφισταμένους του να απαθανατίσει τον ρόλο τους στον Αγώνα και να καταδείξει τον τρόπο που έδρασε η οργάνωση στη Σολέα με το αντάρτικο, τη ριψοκίνδυνη φιλοξενία καταζητουμένων, την κατασκευή κρησφύγετων, την τροφοδοσία ανταρτών, τους συνδέσμους και τις μεθόδους αλληλογραφίας, τον οπλισμό, την πολιτική οργάνωση των κοινοτήτων, την παθητική αντίσταση, την κινητοποίηση του άμαχου πληθυσμού κ.λπ.

Με τον τόμο αυτόν φωτίζεται ένα μέρος της ιστορίας του αγώνα του ηρωικού κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος συνεχίζει να πονά, μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο κατεχόμενο από τους Τούρκους χωριό.

Συγγραφέας: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΦΡΙΞΟΣ

Εκδόσεις: ΕΑΡ

Σελίδες: 552

Δεν υπάρχουν σχόλια: