5/4/24

BE REAL- Πόσο αληθινά ζεις;

 

 

«Time to Be Real» 


Η ειδοποίηση στο κινητό σου σε καλεί μέσα σε δύο λεπτά να ποστάρεις μία φωτογραφία σου δείχνοντας τι κάνεις εκείνη ακριβώς τη στιγμή μέσα στον χώρο που βρίσκεσαι.

Καθημερινές, αστείες στιγμές και έκθεση του εαυτού σου χωρίς φίλτρα και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Μία νέα εφαρμογή, που σε προκαλεί να είσαι ο εαυτός σου, που σε προτρέπει να εκτίθεσαι, ακόμη και στις πιο προσωπικές/ιδιωτικές σου στιγμές, με σκοπό τάχα… να είσαι αληθινός!

 «Σταματήστε να επιμελείστε τη δημόσια εικόνα σας», είναι το μότο της συγκεκριμένης εφαρμογής. Γι’ αυτό, σε άγνωστο χρόνο μέσα στην ημέρα, οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω ενός μηνύματος που φτάνει στη συσκευή τους: «time to Be Real». Πατώντας στην ειδοποίηση, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και οι δύο κάμερες του κινητού, δείχνοντας και τον χρήστη αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι να εμφανίζεσαι όπως πραγματικά είσαι, χωρίς το άγχος των φίλτρων και της ψεύτικης εικονικής «τελειότητας» αλλά και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής… Η έλλειψη φίλτρων και το αίσθημα του επείγοντος έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν κάθε έννοια επιμέλειας. Και για να μην είναι κάτι πολύ στημένο… μαζί με τις φωτογραφίες, θα δημοσιευτεί και ο αριθμός των προσπαθειών που χρειάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα! Μάλιστα, για να μπορέσει κάποιος να δει τις φωτογραφίες των φίλων του, πρέπει να έχει ποστάρει τη δική του Be Real φωτογραφία.

Μπορεί μία εφαρμογή να σε κάνει αληθινό;

Σίγουρα, όχι. Με πρόφαση τον αυθορμητισμό, την αυθεντικότητα και την αλήθεια, το Be Real υπόσχεται –τουλάχιστον θεωρητικά– ένα νέο κόσμο, πιο απλό, πιο φυσικό. Έναν κόσμο πραγματικό!

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Η μήπως άλλη μία παγίδα;

Το Be Real μπορεί να καθηλώσει τον χρήστη μπροστά στην οθόνη του για ώρες η και να τον υποβάλει σε μία επικίνδυνη διαδικασία έκθεσης του εαυτού του. Άλλη μία «έξυπνη» κι έμμεση επίθεση στην ιδιωτικότητα του ατόμου, μία παράδοση της προσωπικής μας ζωής άνευ όρων.

***


Μπορείς να ζεις αληθινά έχοντας έγνοια συνεχώς να αποδείξεις ότι είσαι αληθινός;

Αν σέβεσαι τον εαυτό σου

Αν επιθυμείς την ελευθερία σου

Αν είσαι αληθινά έξυπνος…


μην υποκύψεις ποτέ σε τέτοιους εκβιασμούς.


Να είσαι αυθεντικός σημαίνει:

να μη μένεις προσκολλημένος στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά να καλλιεργείς σε βάθος τον εαυτό σου

να είσαι πάντοτε και παντού ο ίδιος, πάντοτε καλύτερος, χωρίς να υποκύπτεις στους χρόνους και τις απαιτήσεις τρίτων

να μπορείς να ξεκολλάς από την οθόνη, χωρίς να έχεις έγνοια καμία ειδοποίηση στο κινητό

να ζεις όσο πιο ελεύθερα κι αθόρυβα μπορείς

να ζεις σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, ο Οποίος είναι η μόνη Αλήθεια.

(Και μην ξεχνάς: Αυτός τα βλέπει όλα… χωρίς να χρειάζεται καμία εφαρμογή!).


Λοιπόν, τολμάς Be Real;


Φιλαρέτη


«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Απρίλιος 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: