29/10/23

80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα: Η φετινή γιορτή για την 28η Οκτωβρίου από τη Χριστιανική Εστία Πατρών

 


Πολύ συγκινητική ήταν η φετινή γιορτή - αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που παρουσιάστηκε ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.

Αφορμή στάθηκαν τα 80 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας που γνώρισαν τα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά τον Δεκέμβριο του 1943.

Η γιορτή περιελάμβανε εισήγηση με προσωπικά και οικογενειακά βιώματα σχετικά με το θέμα της εορτής από τον π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη, μικρό χρονικό του Β' παγκοσμίου πολέμου και χρονικό της μεγάλης σφαγής των Καλαβρύτων από τη φιλόλογο κα Γκλαβά Φωτεινή, απαγγελία βραβευμένου ποιήματος σε διαγωνισμό που έγραψε ο μαθητής Κουτσόπουλος Γιάννης και προβολή σχετική με το δράμα της Καλαβρυτινής μάνας. 

Η χορωδία των φοιτητριών της Χ.Φ.Δ. Πατρών απέδωσε με επιτυχία τραγούδια σχετικά με το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα ενώ την επισφράγιση της εορτής έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ που με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στο δράμα και το κλάμα της Καλαβρυτινής μάνας που έψαχνε στη ράχη του Καπή ό,τι πολυτιμότερο είχε χάσει...




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Ξέρω πως για κάθε γιορτή για κάθε επιτυχημένο γεγονός στην Εστία κουράζονται πολλοί πού δεν φαίνονται. Στο πρόσωπό σου ιστολόγε ευχαριστούμε όλους