31/1/19

Η ιστορία του τραγουδιού "Μην παραχαράζετε την ιστορία": Από μια εκκλησιαστική κατασκήνωση στα μεγάφωνα όλων των συλλαλητηρίων


Το έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές να τραγουδιέται στις κατασκηνώσεις μας, από μικρούς και μεγάλους. Το τραγουδήσαμε κι εμείς στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Μιλάμε για το τραγούδι «Μην παραχαράζετε την ιστορία». 

Ένα τραγούδι σύμβολο αγώνα! 

Η δημιουργός του είναι 
γιατρός Γενικής Ιατρικής και Ομοιοπαθητικής, γεννήθηκε στην Αρκαδία και μεγάλωσε στην Αθήνα, στον Άλιμο. 

Η κ. Μαριγώ Μπούρη είναι μια δυναμική και αρχοντική προσωπικότητα, με βαθιά πίστη στο Θεό, φιλοπατρία και αγωνιστικότητα. 

Μιλά για την ιστορία του τραγουδιού.

"Αυτό το τραγούδι γράφτηκε πριν από 30 χρόνια σε μια Κατασκήνωση της Μακεδονίας. Ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Είχα λοιπόν κι εγώ την ευλογία να φιλοξενηθώ για πολλά καλοκαίρια σε αυτή την Κατασκήνωση. Στην Πρώτη Φλωρίνης. Ήμουν 19 ετών, φοιτήτρια Ιατρικής, όταν ο π. Αυγουστίνος για πολλοστή φορά παρακάλεσε να γράψουμε ένα τραγούδι για τη Μακεδονία μας. Την εποχή εκείνη έγραφαν τραγούδια δυο τρία στελέχη του έργου της Κατασκήνωσης, αλλά με θέμα τη Μακεδονία δεν αποφάσιζε κανείς.

Κατασκήνωση Ι. Μ. Φλωρίνης 1991

Τότε σκέφτηκα να γράψω κάτι εγώ. Κι ας μην είχα μεγάλη "προϋπηρεσία" στη δημιουργία τραγουδιών. Το έκανα μόνο από υπακοή στο Γέροντα επίσκοπο. Όταν το τελείωσα, αισθάνθηκα ότι αγωνιζόμουν με μια πένα κι ένα ακορντεόν για τη Μακεδονία. 

Ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης π. Αυγουστίνος μιλά σε φοιτήτριες που τραγούδησαν στην πλατεία του χωριού του, τις Λεύκες Πάρου, μετά τη Θεία Λειτουργία κάποιο καλοκαίρι της δεκαετίας του 90. Η Μαριγώ Μπούρη κρατά το ακορντεόν. 

Τα χρόνια πέρασαν, εγώ σχεδόν το ξέχασα, αλλά οι Φλωρινιώτες κι οι υπόλοιποι Μακεδόνες το κράτησαν στην καρδιά τους, το τραγούδησαν, το μετέδωσαν και το ενέταξαν στη Μακεδονική κουλτούρα! Νομίζω ότι ήταν θέλημα Θεού να κρατήσει τόσα χρόνια, γιατί το έκανα από υπακοή στον επίσκοπο"...

Περισσότερα στο blog http://amfoterodexios.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: