10/8/15

Ολοκληρώθηκε το διήμερο παλαιών κατασκηνωτών (2015)









περιμένουμε τις ανταποκρίσεις σας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλία του παπαΜάρκου ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών! Τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες ιδέες και απλότητα θα αναγεννήσουν τον χώρο! Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για μια ακόμα φορά !!!! Πολύ ωραία ομιλία .

aggelos antonellis είπε...

''...Τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες ιδέες και απλότητα θα αναγεννήσουν τον χώρο! Μπράβο!.....''

Φίλε μου έχω ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΗ εκτίμηση για την ομιλία...

Απογοητεύτηκα από την έκδηλα μεροληπτική - διχαστική προσέγγιση του ομιλητή ,στο α-β μέρος της ομιλίας του , για το ΟΧΙ....

ΚΡΙΜΑ ....
Ωστόσο για όλους μας θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω :

α) τον ψαλμικό λόγο :«Μή πεποίθατε ἐπ' ἄρχοντας ἐπί υἱούς ἀνθρώπων, οἶς οὐκ ἐστι σωτηρία»
(Ψάλμ. ΡΜΕ΄ 3),

β) τον λόγον του ΚΥΡΙΟΥ μας ,που μας παραθέτει ο Ευαγγελιστής Μάρκος

''Καλόν το άλας , εάν δε το άλας άναλον γένηται εν τίνι αυτό αρτύσετε ; έχητε εν εαυτοίς άλας και ειρηνεύετε εν αλλήλοις.

(Μαρκ. θ. 50 )

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλία μου άρεσε πολύ... Η αποστροφή για το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος νομίζω ήταν περισσότερο ως παράδειγμα παρά ως προσωπική θέση του ομιλούντος.

Πάντως πολιτικός λόγος από ιερείς πρέπει να αποφέυγεται...

Ανώνυμος είπε...

κ.Αντωνέλλη ο λόγος του ήταν βαθυστόχαστος και ουσιώδης! Κατάφερε με ένα απλούστατο λεξιλόγιο, κατανοητό απο τον καθένα, και απλές έννοιες να κρατήσει τους ακροατές του σε εγρήγορση. Αυτή είναι η ικανότητα των Μεγάλων ομιλητών, να καταφέρνουν και τον αγράμματο να κατανοήσει μεγάλες έννοιες, είναι η τέχνη-ικανότητα της αφομοίωσης και της μεταδοτικότητας. Η τολμηρή και άκρως επιτυχημένη ανάλυσή του για τα κίνητρα της στάσης μας επι του δημοψηφίσματος ήταν ένα ανέλπιστα θετικό δείγμα της ποιοτικής υπεροχής του σε σχέση τουλάχιστον με προγενέστερους ομιλητές που εξαντλούνταν σε τετριμμένες τοποθετήσεις οι οποίες δεν προκαλούσαν σχεδόν κανένα γόνιμο προβληματισμό και διάθεση αυτοκριτικής!
Εγώ καταχάρηκα τον παπαΜάρκο και θεωρώ ότι με τέτοιους Ανθρώπους και Ιερείς ο ευρύτερος χώρος τον οποίο επηρεάζει (με τη θετική έννοια) η αδελφότητα του Σωτήρος όχι μόνο θα αναγεννηθεί αλλά μπορεί να ξαναφέρει τους νέους και τον κόσμο γενικότερα μέσα στην Εκκλησία.
Τέλος θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι η πολιτική τοποθέτηση-ενασχόληση όλων των Πολιτών στις Δημοκρατικές κοινωνίες, μηδενός εξαιρουμένου, είναι απαραίτητη και μέγιστη υποχρέωσή τους. Όλη μας η ζωή, η κάθε μας επιλογή και πράξη, αποτελεί πολιτική έκφραση. Η πολιτική είναι η συμμετοχή στα κοινά δεν η κομματακοκρατία. Μην μπερδεύεστε, άλλο πολιτική και άλλο κομματοκρατία! Ο ευσυνείδητος πολίτης και ο συνειδητοποιημένος Χριστιανός έχουν μεγάλο χρέος να ασχολούνται με την πολιτική. Είναι αδιανόητο να μην μας ενδιαφέρει η οργάνωση της ζωής μας και μόνο να ασκούμε κριτική! Είναι αδιαπραγμάτευτο εξάλλου και τεκμηριωμένο χιλιάδες χρόνια πριν ότι ο Άνθρωπος είναι φύσει πολιτικό ον.
Συγχαρητήρια στον παπαΜάρκο και σε αυτούς που εν γνώση τους επέλεξαν αυτόν τον ομιλητή και «έδωσαν χώρο» για μια τέτοια τοποθέτηση.

Πάνας Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

μόνο που η πολιτική διχάζει και δεν ενώνει... Κατά τα άλλα κι εγώ χάρηκα τον π. Μάρκο και την τοποθέτησή του...

Ανώνυμος είπε...

(Με αφορμή μια συζήτηση που είχα σήμερα μόλις με φίλο που ήταν παρών στην ομιλία, σχολιάζω έστω και με τόση καθυστέρηση...)
Αν τυχόν ο πολύ αγαπητός μου π. Μάρκος πήρε ξεκάθαρη θέση για το τι έπρεπε να ψηφίσουμε στο (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Ιουλίου, νομίζω ότι ήταν άστοχο εκ μέρους του. Δεν ήμουν παρών, αλλά δύο φίλοι που μίλησα μαζί τους έτσι το αντιλήφθηκαν.
Με αφορμή αυτό, εκφράζω έναν γενικότερο προβληματισμό.
Γενικότερα, άνθρωποι από τον χώρο της Εκκλησίας, ιερείς και λαϊκοί, ενώ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν επαρκή ενημέρωση (λόγω των πολλών πνευματικής φύσης καθηκόντων τους), παίρνουν θέση δημοσίως κι έτσι εκτίθενται για θέματα που δεν μπορούν να γνωρίζουν απ' όλες τις πλευρές. Μάλιστα επιμένουν να στηρίζουν τις θέσεις τους σε θεωρίες που δεν αποδεικνύονται, όπως ότι οι ξένοι μάς εποφθαλμιούν, ότι έχουν βαλθεί να μας εξαφανίσουν, λόγω της σπουδαίας ιστορίας μας κτλ...
Μήπως πρέπει να δώσουμε επιτέλους μεγαλύτερη βαρύτητα στα δικά μας σφάλματα που έχουν οδηγήσει σε εθνικές τραγωδίες;; (φυσικά με την ανοχή των ξένων, αφού εκείνοι κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα)
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε, έστω και τώρα, να μελετούμε εις βάθος και αυτές τις πλευρές της ιστορίας μας και όχι μόνο τις ένδοξες και υπερήφανες (που φυσικά εύλογα και σωστά προβάλλουμε ανέκαθεν);; Το ζήτημα, βέβαια, δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ, αλλά τουλάχιστον ας προβληματιστούμε.
Κατά τ' άλλα, είμαι σίγουρος ότι η ομιλία του π. Μάρκου θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί είναι και ταλαντούχος και διαβασμένος πάντα! Εξάλλου ενημερώθηκα ότι τελικά επικεντρώθηκε στη δική μας αυτοκριτική, που όλοι πρέπει να κάνουμε. Εκφράζω όμως την ταπεινή διαφωνία μου στο παραπάνω, αν όντως έτσι εκφράστηκε.