11/2/15

Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς στη ΓΕΧΑ Λαρίσης



Την εκδήλωση για εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» (Παράρτημα Λάρισας) στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α. Λάρισας τίμησε με την παρουσία του και έκλεισε με το λόγο του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.

Εισηγητές στην εκδήλωση, που είχε το γενικό θέμα «Προτάσεις για τη διδασκαλία στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο», ήταν ο κ. Γεώργιος Ζαχαριάδης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ., και ο κ. Δημήτριος Πάνος, φιλόλογος, επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρώτος εισηγητής, αναπτύσσοντας το θέμα: «Κώδικες του Θεού στη φύση και τη ζωή – διδακτικές προσεγγίσεις», αναφέρθηκε σε θαυμαστές δομές που έχει ανακαλύψει η επιστήμη μέσα στη φύση και τη ζωή – όπως ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων, ο γενετικός κώδικας, η σχετικότητα, η διαστολή του σύμπαντος, κ.ά. – οι οποίες μέσα στη νομοτέλεια, την πολυπλοκότητα, και τη λειτουργική συμμετρία τους διασώζουν τα αποτυπώματα της δημιουργικής ενέργειας του Θεού, προσφέροντας έτσι ευκαιρίες στα πλαίσια των θετικών μαθημάτων για διδακτικές προσεγγίσεις που δημιουργούν γόνιμο μεταφυσικό προβληματισμό στο μαθητή.

Ο δεύτερος εισηγητής, αναλύοντας το θέμα: «Δεν είναι όλα στραβά! Δυνατότητες καλλιέργειας εκκλησιαστικού ήθους, μέσα από τα ισχύοντα προγράμματα των ανθρωπιστικών μαθημάτων», κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην παραιτούνται από την ευσυνείδητη άσκηση του λειτουργήματός τους λόγω της γενικευμένης δυσαρέσκειας για τα αναλυτικά προγράμματα, τα εγχειρίδια, και τις εκπαιδευτικές υποδομές, αποδεικνύοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα πως υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες και ερεθίσματα για την καλλιέργεια εκκλησιαστικού ήθους στους μαθητές, αρκεί το μάθημα να μεθοδεύεται με ευρηματικότητα, αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα της παιδαγωγικής και της διδακτικής.

Μετά τις εισηγήσεις και ένα σύντομο διάλειμμα με κέρασμα, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.

Την όλη εκδήλωση επισφράγισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ξεκίνησε το λόγο του υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπηρετούν στο χώρο της παιδείας πιστοί εκπαιδευτικοί, ώστε να εφαρμόζουν τις προτάσεις που εισηγήθηκαν οι ομιλητές. Ακολούθως αναφέρθηκε στη θεία Πρόνοια, η οποία επεμβαίνει παντού και σε κάθε στιγμή, καθώς είναι ανώτερη και αυτών των φυσικών νόμων, ενώ επέδειξε την αξία της πίστης προς αυτή με μια χαριτωμένη διήγηση από το βιβλίο του Γεροντικού. Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει ο εκπαιδευτικός να υποδεικνύει στους μαθητές το καλό όχι μόνο με το λόγο του αλλά και με τη συνεπή ζωή του, ενώ εμβάθυνε στο γεγονός ότι το κακό δεν έχει υπόσταση, αλλά έρχεται στην ύπαρξη κάθε φορά που κάποιος το κατεργάζεται.

Σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση δόθηκε ψηφιακός δίσκος (CD) ήχου με τις εισηγήσεις, τη συζήτηση, και το λόγο του σεβασμιωτάτου από την περυσινή αντίστοιχη σύναξη εκπαιδευτικών.







http://www.imlarisis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: