7/12/14

π. Πέτρος Χιρς: Πώς γνώρισα την Ορθοδοξία



Μία αποκαλυπτική και ζωντανή εμπειρία ζωής έζησαν όσοι παραυρέθηκαν σήμερα Κυριακή στη Χριστ. Εστία Πατρών στην ομιλία του πατρός Πέτρου Χίρς.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Χιρς είναι αμερικανικής καταγωγής, ανατράφηκε σε οικογένεια αγγλικανού ιερέα στις ΗΠΑ, ο οποίος μετεστράφη στην Ορθοδοξία μαζί με μεγάλο αριθμό ενορτών του.

Ο π. Πέτρος βαπτίστηκε Ορθόδοξος στην Ι. Μ. Αγ. Παύλου Αγ. Όρους, είναι απόφοιτος και κάτοχος διδακτορικού από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα της Δογματικής και υπηρετεί σε ενορία της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου.

Στην ομιλία του ο π. Πέτρος αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός της μεταστροφής του στην Ορθοδοξία που έγινε στη διάρκεια ενός εσπερινού νιώθοντας ότι "μπήκα σε έναν άλλο εντελώς κόσμο". Ομολόγησε ότι εκείνη την στιγμή δεν τον κάλεσε κάποιος άνθρωπος αλλά ο Θεός, ο οποίος είναι Αυτός "που καλεί τον κάθε αναζητούντα".

Στη συνέχεια, απάντησε σε τρία ερωτήματα. Τι ψάχνει σήμερα ένας ετερόδοξος, ποιος ο ρόλος ημών των Ορθοδόξων και πώς εμποδίζουμε εμείς την έλευση των ετεροδόξων στην Ορθοδοξία. 

Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε χαρακτηριστικά:

1. Ο κάθε αναζητητής θέλει να γνωρίσει και να ενωθεί με τον Χριστό. Δεν τον ενδιαφέρουν λύσεις οικονομικές, κοινωνικές, παγκόσμιες.

2. Η καλύτερη μεθοδολογία για να ζήσουμε το Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη είναι μέσω των Πατέρων και των Αγίων.

3. Πρέπει να εμπνεύσουμε στους αιρετικούς "την καλή ανησυχία" κατά τον π. Παΐσιο ώστε να έρθουν σε αυτογνωσία. Να τους λέμε την αλήθεια και με ευθύτητα, αλλιώς δεν έχουμε αγάπη αλλά μισανθρωπία.

4. Άλλο πράγμα είναι το χoιροστάσιο που είναι ο χώρος των αιρετικών και άλλο ο οίκος του Πατρός που είναι η Ορθοδοξία.

5. Δεν χρειάζεται να αγωνιζόμαστε για την ενότητα γιατί η ενότητα είναι κάτι δεδομένο και όχι ζητούμενο. Ενότητα είναι ο ίδιος ο Χριστός και η Εκκλησία είναι ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες.




Η ομιλία έχει αναρτηθεί στην αριστερή μεριά του ιστολογίου

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΔΡΩΠΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΩΞΙΑ!!! ΣΥΝΕΧΗΣΤΕ ΤΗΣ ΟΜΗΛΙΕΣ ΣΑΣ!!!ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΠΟΛΥ!!!

Unknown είπε...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΙ!!!