5/2/14

Ομιλία του κ. Ψαλτάκη Γ. στον Πύργο


Τη Δευτέρα 4/2/2014  στην αίθουσα του συλλόγου ο «Μέγας  Βασίλειος» στον Πύργο μίλησε ο κ. Γεώργιος  Ψαλτάκης θεολόγος - συγγραφέας, με θέμα: «Ποιος ήταν και είναι ο Χριστός;»
 

Ο κ. Ψαλτάκης παρουσίασε γλαφυρά, αλλά και με  θεολογική ακρίβεια την πίστη των ορθοδόξων στο  Θεανθρώπινο πρόσωπο του Κυρίου μας, όπως εκφράζεται  με το Σύμβολο της Πίστεως. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, ο Ιησούς Χριστός ως Θεάνθρωπος, κατά την επίγεια ζωή Του υπήρξε απολύτως αναμάρτητος και παντογνώστης. Γι΄αυτό και δίδασκε με το κύρος της απόλυτης αυθεντίας, οι δε λόγοι  Του προκαλούσαν και προκαλούν πνευματικές αναστάσεις.  Επισημάνθηκε επίσης ότι το Θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου, σύμφωνα με την προφητεία του αγίου Συμεώνος,  αποτέλεσε και αποτελεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων  «Σημείον αντιλεγόμενον».
 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι αναφορές του ομιλητή στις προφητείες για τον τόπο, το χρόνο και τον υπερφυσικό τρόπο της σάρκωσης και γέννησης του  Θεανθρώπου.  
 

Στη συνέχεια, ο κ. Ψαλτάκης δανείστηκε τη φωνή των  Πατέρων της Εκκλησίας και παρουσίασε υπέροχα κείμενα  των αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιωάννου  του Χρυσοστόμου, Κυρίλλου Αλεξανδρείας, Μεγάλου  Βασιλείου, Ιγνατίου του Θεοφόρου και Ιωάννου του Δαμασκηνού που αναφέρονταιστο πρόσωπο του Χριστού.
 

Ο λόγος του ιερού κειμένου της Αποκαλύψεως «εξήλθε νικών και ίνα νικήση» και η  πραγματοποίηση του λόγου αυτού μέσα στους αιώνες, αποτέλεσε το επιστέγασμα της ομιλίας του.
 

Την ομιλία του κ. Ψαλτάκη τίμησαν με την παρουσία τους  ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο γενικός  Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, ιερείς και πλήθος κόσμου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: