20/7/11

...Και της σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα



Ήταν 5:30 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974. Οι τουρκικές δυνάμεις του Αττίλα αποβιβάζονταν στην περιοχή «Πέντε μίλι» της Κερύνειας την ώρα που αλεξιπτωτιστέςπροσέγγιζαν το όρος Πενταδάχτυλος. 

Πέρασαν 37 ολόκληρα χρόνια... οι μνήμες από την εισβολή είναι ακόμα για κάποιους νωπές, πολλά αναπάντητα γιατί παραμένουν, οι ευθύνες των πολιτικών ή στρατιωτικών ηγετών δεν καταλογίσθηκαν ποτέ.
 
Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την παράνομη κατάληψη του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν και παραμένουν αγνοούμενοι. 

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως λιγοι γνωριζουν απο τα μικρα παιδια οτι η κυπρος ειναι μια απο τις ελληνικες αλησμονητες πατριδες,οπως η σμυρνη-ο ποντοςκλπ...αυτο δν το ξερουν,αλλα απο που να το μαθουν??τους θεωρους κυπριους,που εχουν απλα μια φιλικη σχεση με μας!!...αυτο ειναι λαθος!!..κ απο τις χρ.κατασκηνωσεις πρεπει να αρχισει να διδασκεται αυτη η αληθεια περισσοτερο!!