11/2/11

Oι μέλισσες και ο περιπλανώμενος πωλητής


Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λονδίνου Royal Holloway ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν τη συντομότερη δυνατή διαδρομή μεταξύ των λουλουδιών.

Επιλύουν έτσι πολύ αποτελεσματικά ένα σύνθετο μαθηματικό πρόβλημα, το πρόβλημα του «περιοδεύοντος πωλητή», ο οποίος προσπαθεί να βρει τη συντομότερη διαδρομή για να επισκεφθεί τους πελάτες του. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τη βοήθεια υπολογιστών, οι οποίοι συγκρίνουν το μήκος εναλλακτικών διαδρομών και επιλέγουν τη συντομότερη. Οι μέλισσες το λύνουν χρησιμοποιώντας έναν εγκέφαλο σε μέγεθος μικρού σπόρου.

Ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Δρ Nigel Raine, εξηγεί: «Οι μέλισσες λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή καθημερινά. Επισκέπτονται λουλούδια σε πολλαπλές τοποθεσίες και, επειδή χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια για να πετάξουν, βρίσκουν τη διαδρομή που ελαχιστοποιεί τον χρόνο πετάγματος».

Η ομάδα χρησιμοποίησε σειρά υπολογιστών, για να ελέγξει, αν οι μέλισσες, θα ακολουθήσουν μία διαδρομή που ορίζεται από τη σειρά με την οποία ανακάλυψαν τα λουλούδια ή θα βρουν τη συντομότερη διαδρομή. Μετά την αναγνώριση της θέσης των λουλουδιών, οι μέλισσες γρήγορα έμαθαν να πετούν στη συντομότερη διαδρομή.

Ίσως μας βοηθήσουν οι μέλισσες να επιλύσουμε πρακτικά προβλήματα μετακινήσεων στη ζωή μας. Όμως οι μέλισσες και η Σοφία του Θεού, που είναι διάχυτη σε όλη τη δημιουργία, μας δείχνουν και μια άλλη πολύ σύντομη διαδρομή, τη διαδρομή της ευχαριστίας και δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Δημιουργό. Εάν σπαταλήσουμε τον περιορισμένο χρόνο της ζωής μας μόνο σε ατελείωτες επιστημονικές αναζητήσεις, θα αποδειχθούμε περιπλανώμενοι πωλητές, που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: