14/10/08

Από το Άγιον Όρος

Από την πρόσφατη επίσκεψη κάποιων φίλων στελεχών της ΑΓΚΥΡΑΣ στο Όρος το Άγιον...
Πρωτάτο - Καρυές
Η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιον Εστί», (980 μ.Χ.) βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, και θεωρείται ως "κοινή εφέστιος προστάτις" εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, και φέρει στο πλαίσιο της τις σφραγίδες και των 20 Μονών.

Κάθε μοναστήρι έχει κι ένα πιστό αντίγραφό της.

Σκήτη Αγ. Ανδρέα Το Κυριακό της Σκήτης άρχισε να οικοδομείται από Ρώσους μοναχούς το 1842. Η ανοικοδόμηση του διήρκεσε 58 χρόνια. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. Έχει μήκος 60 μέτρων, πλάτος 33 και ύψος 29 μέτρων. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο. Σε κάθε κολόνα υπάρχει και διαφορετική εικόνα της Παναγίας. Ι. Μ. Διονυσίου
Ι. Μ. Διονυσίου Επισκεφθήκαμε το θολωτό σκευοφυλάκιο της μονής, το οποίο είναι πολύ πλούσιο από κειμήλια διαφόρων εποχών, ενώ στο σκευοφυλάκιο της μονής φυλάσσονται πολλά χρυσόβουλα, σιγγίλια, κ.α. Σε ιδιαίτερη κρύπτη του ναού φυλάσσονται τα οστά του αγίου Νήφωνος, πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Η βιβλιοθήκη της μονής περιέχει 804 χειρόγραφους κώδικες και 3.500 έντυπα βιβλία, σπάνιες εκδόσεις της Αγίας Γραφής και εκκλησιαστικών και κλασσικών συγγραφέων.
Ι. Μ. Γρηγορίου
Ι. Μ. Γρηγορίου Η βιβλιοθήκη στο μοναστήρι αυτό είναι σχετικά φτωχή διότι καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1821 από πυρκαϊά και από λεηλασίες. Σήμερα μας είπαν ότι διαθέτει 297 χειρόγραφα και 4.500 έντυπα βιβλία. Η μονή διαθέτει επίσης τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και λείψανα αγίων.
Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας Η μονή βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της χερσονήσου του Αθω. Χτίστηκε από τον ερημίτη όσιο Σίμωνα σε απόκρημνο βράχο, σε ύψος 230 μ. από τη θάλασσα στις αρχές του 14ου αι. Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Η παλαιά βιβλιοθήκη της Μονής Κουτλουμουσίου είναι μία από τις πλέον αξιόλογες βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους. Περιέχει 850 χειρόγραφους κώδικες, από τον 9ο αιώνα και εντεύθεν, μερικοί από τους οποίους είναι εικονογραφημένοι, 130 έγγραφα (αυτοκρατορικά, σουλτανικά, ρουμανικά και πατριαρχικά) και περίπου 4000 παλαίτυπα βιβλία από τα μεγάλα τυπογραφεία της Ευρώπης.
Ι. Μ. Κουτλουμουσίου
Ευχαριστούμε πολύ τον Δ. Σ. για τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περάσαμε υπέροχα... βέβαια οι παρέες των προσκυνητών ρωτούσαν συνέχεια για το Βατοπέδι κ.τ.λ. Με όσους μοναχούς μιλήσαμε, μας είπαν να μην σκανδαλιζόμαστε... να αφήσουμε να δούμε στο τέλος τι θα βγει.
Πάντως το Άγιο Όρος δεν είναι μόνο το Βατοπέδι...
Παντού γίνονταν έργα αναστύλωσης των μονών... Προσκυνήσαμε θυσαυρούς της πίστης μας

Ανώνυμος είπε...

Με κουράζουν οι φωτογραφίες επιθυμώ να μας μεταφέρουν πνευματικές συζητήσεις για την ωφέλεια των ψυχών μας. Τι τους είπαν οι άγιοι Γεροντάδες; τι μήνυμα μας τους έδωσαν να μας μεταφέρουν;
Οι ψυχές μας διψούν να ακούσουν λόγο αγνό λόγο Πατερικό λόγο ασκητικό. Ας καταγράψει ο καθένας τις εντυπώσεις και τα βιώματα. Και ο κ. Σταθούλιας ας μας συνοψίσει όλα όσα πνευματικά ως μέλισσα συγκέντρωσε εκεί. Αυτά ωφελούν την ψυχή μας. Αυτά επιθυμώ να μάθω.

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστική στιγμή όταν οι μοναχοί στην Σκήτη του Αγ. Ανδρέου (Σεράι) μάς κάλεσαν να ψάλλουμε την παράκληση, τον εσπερινό και τη θ. λειτουργία το πρωί...

Μας δέχτηκαν με πολλή αγάπη, μας φιλοξένησαν, κουβεντιάσαμε, νιώσαμε ότι ο αγώνας ενάντια στα πάθη είναι σωστός πόλεμος!

Ανώνυμος είπε...

Μας υποδέχθηκαν με χαρά, χωρίς γογγυσμό, μας ξενάγησαν στην Ι.Μ. Διονυσίου και μάς μίλησαν απλά και καρδικά, όπως οι πραγματικοί μοναχοί ξέρουν...
Μας είπαν για κάποιους μοναχούς που δεν βγαίνουν ποτέ από το Όρος, έχουν 50 και 60 χρόνια να πάνε στον κόσμο.