29/6/24

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γιατί πετάμε τόσο φαγητό; Η ανησυχητική πραγματικότητα και η παγκόσμια κρίση


... Περίπου λοιπόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παρασκευάζονται ετησίως, καταλήγουν στα απορρίμματα. Τα ποσά αυτά ίσως απλά να είναι μερικά νούμερα σε μια σελίδα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τρομακτικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις...

Όσον αφορά λοιπόν τα δεδομένα ανά χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση με περίπου 40 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 κιλά ανά άτομο. Το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει επίσης περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 71 κιλά ανά άτομο. Η Κίνα και η Ινδία, λόγω των μεγάλων πληθυσμών τους, συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην παγκόσμια σπατάλη τροφίμων, με περίπου 91,6 εκατομμύρια και 68,8 εκατομμύρια τόνους να απορρίπτονται ετησίως, αντίστοιχα.

Η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται στην Ευρώπη επίσης είναι αρκετά υψηλή, καθώς τα νοικοκυριά στην ΕΕ πετούν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ τρόφιμα, ποσό που ισοδυναμεί με τα ετήσια έσοδα της Nestle, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται επίσης καλή, καθώς οι Έλληνες όχι μόνο σπαταλούν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα τροφίμων από αυτή που σπαταλιέται κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι και πρώτοι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Food Waste Index. Πιο συγκεκριμένα, σπαταλούμε κατά μέσο όρο το εντυπωσιακό ποσό των 142 κιλών τροφίμων κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα 74 κιλά που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα που σπαταλά περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο είναι η Μάλτα. Η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο έρχονται τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα, με τους Ούγγρους να σπαταλούν κατά μέσο όρο 94 κιλά τροφίμων και τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, 91.

Και τι γίνεται με αυτά τα ποσά; Πώς πρέπει να τα μεταφράσουμε; Πολύ απλά αν τα δούμε συγκεντρωτικά, θα καταλάβουμε ευθύς αμέσως ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια σπατάλη είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι μπορούμε να φανταστούμε, είτε σε οικονομικό, είτε σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε πόσες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων καταλήγουν στην χωματερή, ή πόσο έχουν ανέβει πλέον οι τιμές των τροφίμων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: