23/2/23

π. Σπυρίδων Σκουτής: Με τη νηστεία μαθαίνεις να κρατάς γεράς τα χαλινάρια...

 


Αδερφέ μου, αυτές τις μέρες μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μη μείνεις μόνο στη νηστεία του φαγητού, με αντικατάσταση τροφών στην καθημερινότητά σου.

Μη μείνεις στα τυπικά, αλλά προσπάθησε να κάνεις κατάδυση στην ουσία, ώστε να βρεις τον πολύτιμο μαργαρίτη. Προσπάθησε να νηστέψεις ό,τι σε κρατάει αλυσοδεμένο στο έδαφος, όπως έναν αετό που δεν μπορεί να πετάξει. Προσπάθησε να σπάσεις αυτά τα δεσμά. Ίσως είναι το κινητό, το διαδίκτυο, το τσιγάρο, το ποτό κ.α. Νηστεία είναι και η αποχή από τη βαβούρα και τις μέριμνες της καθημερινότητας. Να μείνεις λίγο μόνος με τον εαυτό σου και τον Χριστό και αν δεν μπορείς να ψελλίσεις προσευχές, απλά να Τον κοιτάς. Nα νηστέψουμε από την ψευτιά του εαυτού μας και να δούμε το πραγματικό μας πρόσωπο.  Να γίνει η στέρηση του κόσμου, πείνα για τον ουρανό. Προσπάθησε να τραβήξεις τα χαλινάρια των παθών και να τους δώσεις άλλη κατεύθυνση. Μην αφήνεις το άλογο να αφηνιάσει. Αν αφήσεις τα χαλινάρια, το άλογο θα πάει στον γκρεμό.

Πάρε απόφαση να τα κρατήσεις γερά και τρέξε στην αγκαλιά του Κυρίου που σε περιμένει. Κάνε μια μικρή προσπάθεια. Δες λιγάκι αυτές τις μέρες διαφορετικά. Όχι απλά για να χάσεις κιλά, αλλά για να χάσεις ό,τι βαραίνει την ψυχή σου, ό,τι την τρώει και τη βασανίζει. Άφησε τα βαρίδια στο πετραχήλι και θα γίνουν φτερά.

Μας περιμένει ο Χριστός . . .  Πώς μπορούμε να αρνηθούμε τέτοια πρόσκληση;


π. Σπυρίδων Σκουτής – euxh.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: