9/1/23

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό Επίσκοπο Κοσμά στην Χριστιανική Ένωση Αγρινίου

 


... Το απόγευμα της Κυριακής 8.1.23, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μακαριστό Επίσκοπο Κοσμά. 

Μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τον Φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, ο αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του Μακαριστού Μητροπολίτου και έκανε σύντομη αναφορά στο ποιμαντικό του έργο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μοναδικότητα του προσώπου του».

Ο Σεβασμιώτατος με τον γλαφυρό λόγο του παρουσίασε μοναδικά «τη μυστική ομορφιά του προσώπου του και τον πλούτο των κρυμμένων χαρισμάτων του». Τον χαρακτήρισε «αγνό εργάτη του Ευαγγελίου και υπηρέτη του λόγου του Θεού», ενώ τόνισε ότι το κύριο ιδίωμα του ήταν αυτό του πατέρα. «Επιβλήθηκε στις ψυχές του λαού ως ο πατήρ Κοσμάς, χωρίς υπερθετικούς όρους και πομπώδεις χαρακτηρισμούς».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ο π. Κοσμάς δεν ήταν καθόλου συνηθισμένος άνθρωπος, ούτε ένας απλά καλός και ευσεβής κληρικός, ιεροκήρυκας, πνευματικός άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτό που τον ξεχώριζε δεν ήταν η μόρφωση ή τα χαρίσματα ή η εξυπνάδα, αλλά η καθαρή πίστη και η ανυπόκριτη αγάπη, η προσφορά και η θυσία. Δεν ανέδιδε μόνον καλοσύνη, αξία, ικανότητες, ποιότητα και τα σχετικά. Αυτό που απέπνεε ήταν κάτι παραπάνω, ήταν αγιοσύνη, ήταν η ευδοκία του Θεού επάνω του».

Επίσης τόνισε ότι: «Διακρινόταν από μία κοινωνικότητα «οὐκ ἐκ τοῦ κόσμου τούτου»∙ ήταν πλήρης μοναδικών έργων αγαθών∙ είχε σπάνια χάρη και δύναμη∙ ενέπνεε και συγκινούσε, έπειθε, έμπαινε μέσα στην ψυχή όποιων του άνοιγαν την πόρτα της, όσο ελάχιστοι∙ ζούσε σε μία άλλη πραγματικότητα, η οποία φώτιζε την παρούσα∙ ήταν στολισμένος με σπάνιες και πολλές αρετές∙ ήταν, τολμώ να πω, «ἀνήρ πλήρης πνεύματος ἁγίου». Γι’ αυτό και ενώ δεν δημιούργησε οπαδούς, γεννούσε συνεχώς τέκνα, πιστούς, πιστούς στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Δεν νομίζω να υπάρχει, τουλάχιστον στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες μας, άλλος κληρικός και επίσκοπος στην Ελλαδική επικράτεια που να έχει τόσο τρέξει, τόσο κοπιάσει, αλλά και τόσο εμπνεύσει τον πόθο της αφιέρωσης και να έχει οδηγήσει τόσες δεκάδες νέων στην ιερωσύνη, τόσες ψυχές στη μετάνοια, τόσες οικογένειες στην συνεπή εν Χριστώ ζωή».

Περιέγραψε το περιεχόμενο της ψυχής του, χρησιμοποιώντας δύο καθρέπτες πάνω στους οποίους αντικατοπτρίζεται εξαιρετικά η πραγματικότητα του π. Κοσμά. Ο ένας ήταν οι Μακαρισμοί του Κυρίου, στην επί του Όρους Ομιλία Του και ο δεύτερος οι αγιογραφικές αναφορές στους Επισκόπους των Εκκλησιών της Αποκαλύψεως.

Υπογράμμισε ότι ο Μακαριστός Επίσκοπος έζησε με σεμνότητα και ταπείνωση, δίχως έπαρση και αλαζονεία, ήταν άνθρωπος φιλειρηνικός, διακρινόταν από μία σοβαρότητα και ένα ιερό πένθος, διψούσε για την αλήθεια, ήταν ελεήμων στο έπακρο. Κορύφωση των αρετών του ήταν η έμπρακτη αγάπη του προς όλους.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι ελπίζουμε πως, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Μακαρισμών, ήδη «έχει κληρονομήσει» την Βασιλεία του Θεού, ότι ως νικητής γεύεται «εκ του ξύλου της ζωής». Αισθανόμαστε ότι πλέον ως ηγιασμένος είναι μεγάλος που μεγαλύνεται και ως γνήσιος δούλος Χριστού μακάριος που αιωνίως μακαρίζεται.

Ακολούθησε η προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή του Μητροπολίτου Κοσμά και κατόπιν η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» έψαλλε βυζαντινούς ύμνους.

Κατακλείοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για την μνημειώδη ομιλία του, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος για την παρουσία του, τους άρχοντες που συμμετείχαν, τους χριστιανούς που κατέκλυσαν την αίθουσα και όσους κοπίασαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης. 

Τόνισε, ότι η τιμητική αυτή εκδήλωση για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά πραγματοποιήθηκε με έναν τρόπο σεμνό και ταυτόχρονα πανηγυρικό. Υπογράμμισε, ότι είναι προνόμιο και ευθύνη να είναι διάδοχος του Μητροπολίτου Κοσμά. Είναι προνόμιο, γιατί καλείται να δρέψει τους καρπούς της δικής του ποιμαντορίας, να συνεχίσει το δικό του σπουδαίο έργο, νοιώθοντας ολοζώντανη την δική του προσευχητική παρουσία. Ταυτόχρονα όμως είναι ευθύνη να μιμηθεί τις δικές του αρετές και να ακολουθήσει τον δικό του Επισκοπικό δρόμο.

Μεταξύ του πλήθους που παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαρία Παπαγεωργίου και κ. Κωνσταντίνος Ζώης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Γκρίζης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Αγραφιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, συγγενείς και πνευματικά τέκνα του αειμνήστου.


Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως
















Δεν υπάρχουν σχόλια: