28/10/19

Πεσόντες στο Ύψωμα 731: Τιμή στους ήρωες 78 χρόνια μετά

0000

Η Ελλάδα προχωράει στην αποκατάσταση μιας μεγάλης εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας που αφορά τους Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41 - Συνολικά 694 πεσόντες εντοπίστηκαν στη διάρκεια εκταφών και πλέον αναπαύονται στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια στο χωριό Βουλιαράτες και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα.

Ένα ρολόι χειρός, ο δείκτης του οποίου σταμάτησε στις 3 ακριβώς, μια χτένα, ένα ζευγάρι γυαλιά, ένα μικρό κοκάλινο σταυρουδάκι, μισολιωμένα άρβυλα και οξειδωμένα κουμπιά είναι μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων πεσόντων που βρέθηκαν σε προσωρινούς τάφους στην Κλεισούρα του Αργυροκάστρου και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Πρόκειται για Ελληνες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για την προάσπιση του Υψώματος 731, που θεωρείται η πλέον φονική του Ελληνο-ϊταλικού πολέμου και για τις δύο πλευρές. Συνολικά 694 πεσόντες εντοπίστηκαν στη διάρκεια εκταφών που ολοκληρώθηκαν πριν από έναν χρόνο και πλέον αναπαύονται στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια στο χωριό Βουλιαράτες και στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα.


003

Οι 7.976 που έμειναν πίσω

Οι συνολικές απώλειες, φονευθέντες και εξαφανισθέντες, κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941 (από 28/10/1940 έως 28/4/1941) έφτασαν τους 13.936 αξιωματικούς και οπλίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. Από αυτούς, οι 5.960 ετάφησαν εντός ελληνικού εδάφους, ενώ οι υπόλοιποι 7.976 σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, στη γειτονική Αλβανία.

Πρόκειται ουσιαστικά για πεσόντες κατά την τρίτη φάση των εχθροπραξιών (9/12/1940-28/4/1941), όπου η ελληνική αντεπίθεση κατά των Ιταλών είχε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη μορφολογία της αλβανικής ενδοχώρας, αλλά και τον βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα οι νεκροί από τα κρυοπαγήματα να είναι περισσότεροι από αυτούς που έπεσαν στο πεδίο μαχών ή υπέκυψαν στη συνέχεια στα στρατιωτικά χειρουργεία. Από τους νεκρούς αυτής της περιόδου του πολέμου, αρκετοί ενταφιάστηκαν οργανωμένα, όπως στην περίπτωση του νεκροταφείου στους Βουλιαράτες, δίπλα στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο που λειτουργούσε εκεί, είτε σε πρόχειρα νεκροταφεία κοντά στα πεδία των μαχών. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις νεκρών που καταπλακώθηκαν από χώματα ή διαμελίστηκαν λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών, αλλά και αυτών που σκεπάστηκαν από τα χιόνια χωρίς να προλάβουν οι συμπολεμιστές τους να τους θάψουν, εξαιτίας του καιρού, αλλά και της εξέλιξης του πολέμου με τη σύμπτυξη των ελληνικών δυνάμεων που ακολούθησε από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Σήμερα, με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον σε 25 τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της Αλβανίας υπάρχουν θαμμένοι Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: