30/6/24

Πώς πέθαναν οι δώδεκα Απόστολοι

 


Ο Πέτρος: τον σταύρωσαν! Επειδή εκεί ενίκησε με υπερφυσικό τρόπο τον μάγο Σίμωνα, σταυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Νέρωνα κατακέφαλα, (πάνω τα πόδια – κάτω το κεφάλι), όπως ο ίδιος το ζήτησε και έτσι έλαβε το άφθαρτο στεφάνι του μαρτυρίου, μεταξύ των ετών 66 καί 69, αφού άφησε δύο καθολικές επιστολές στην Εκκλησία του Χριστού.

Ο Ανδρέας: τον σταύρωσαν! Στην Πάτρα ενήργησε πολλά θαύματα καί επειδή πολλοί επίστευαν στον Χριστό ο Ανθύπατος της πόλεως Αιγεάτης κάρφωσε τον Απόστολο του Χριστού σε Σταυρό ανάποδα κι εκεί παρέδωσε το πνεύμα του. Το λείψανό του μετά από πολλά χρόνια μεταφέρθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Ιάκωβος ο του Ζεβεδαίου: τον έσφαξαν. Ο Ηρώδης ο Αγρίππας για την πολλή παρρησία πού είχε, τον θανάτωσε με μαχαίρι το 44 μ.Χ. καί έτσι έγινε ο δεύτερος μάρτυρας της πίστεώς μας μετά τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο (43 μ.Χ.).

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος: πέθανε με φυσικό θάνατο. Όταν επέστρεψε στην Έφεσο αναπαύθηκε εν ειρήνη (περίπου 95 χρονών). Ενωρίτερα μας άφησε το Ευαγγέλιό του, τρεις Καθολικές επιστολές καί την Αποκάλυψη.

Ο Φίλιππος: τον κρέμασαν ανάποδα. Μαρτύρησε τρυπημένος στους αστραγάλους καί καρφωμένος σ’ ένα ξύλο στην Ιεράπολη. Λόγω σεισμού που ακολούθησε οι συνοδοί του αφέθησαν ελεύθεροι.

Ο Βαρθολομαίος: τον σταύρωσαν! Από τους απίστους όμως σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη. Εκεί παρέδωσε το πνεύμα του καί έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.

Ο Θωμάς: τον θανάτωσαν με τόξα. Ο Βασιλεύς των Ινδών, επειδή ο Θωμάς βάπτισε και τον υιό του, τον φυλάκισε καί τελικά τον καταδίκασε σε θάνατο. Οι στρατιώτες τον κατατρύπησαν με τις λόγχες τους.

Ο Ιάκωβος: Κηρύττοντας και ελέγχοντας τους απαίδευτους λαούς κρεμάστηκε σε σταυρό καί έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό.

Ο Σίμωνας ο Ζηλωτής: τον σταύρωσαν!

Ο Ματθαίος: τον έκαψαν ζωντανό άπιστοι σε ένα καμίνι.

Ο Ιούδας ο Θαδδαίος: τον θανάτωσαν με τόξα. Πήγε καί στην Έδεσσα, όπου θεράπευσε τον Τοπάρχη. Τελικά τον κρέμασαν και τον θανάτωσαν με εκτοξευόμενα βέλη.

Ο Ματθίας (που πήρε την θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη): με φρικτά βασανιστήρια. Κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Αιθιοπία καί αφού υπέμεινε πολλά βασανιστήρια από τους απίστους παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.


"Ιδού εγώ σας αποστέλλω

ως πρόβατα εν μέσω λύκων"

Κατά Ματθαίον 10:16

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γιατί πετάμε τόσο φαγητό; Η ανησυχητική πραγματικότητα και η παγκόσμια κρίση


... Περίπου λοιπόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παρασκευάζονται ετησίως, καταλήγουν στα απορρίμματα. Τα ποσά αυτά ίσως απλά να είναι μερικά νούμερα σε μια σελίδα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν τρομακτικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις...

Όσον αφορά λοιπόν τα δεδομένα ανά χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση με περίπου 40 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 κιλά ανά άτομο. Το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει επίσης περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 71 κιλά ανά άτομο. Η Κίνα και η Ινδία, λόγω των μεγάλων πληθυσμών τους, συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην παγκόσμια σπατάλη τροφίμων, με περίπου 91,6 εκατομμύρια και 68,8 εκατομμύρια τόνους να απορρίπτονται ετησίως, αντίστοιχα.

Η ποσότητα τροφίμων που σπαταλιέται στην Ευρώπη επίσης είναι αρκετά υψηλή, καθώς τα νοικοκυριά στην ΕΕ πετούν περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ τρόφιμα, ποσό που ισοδυναμεί με τα ετήσια έσοδα της Nestle, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται επίσης καλή, καθώς οι Έλληνες όχι μόνο σπαταλούν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα τροφίμων από αυτή που σπαταλιέται κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι και πρώτοι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Food Waste Index. Πιο συγκεκριμένα, σπαταλούμε κατά μέσο όρο το εντυπωσιακό ποσό των 142 κιλών τροφίμων κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα 74 κιλά που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα που σπαταλά περισσότερα από 100 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο είναι η Μάλτα. Η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο έρχονται τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα, με τους Ούγγρους να σπαταλούν κατά μέσο όρο 94 κιλά τροφίμων και τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, 91.

Και τι γίνεται με αυτά τα ποσά; Πώς πρέπει να τα μεταφράσουμε; Πολύ απλά αν τα δούμε συγκεντρωτικά, θα καταλάβουμε ευθύς αμέσως ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια σπατάλη είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι μπορούμε να φανταστούμε, είτε σε οικονομικό, είτε σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε πόσες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων καταλήγουν στην χωματερή, ή πόσο έχουν ανέβει πλέον οι τιμές των τροφίμων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Άγκυρα 2007 - Λύκειο - Κοινωνία Χριστού (θαλάσσιο σπορ)



Μια πολύ ωραία στιγμή έζησαν, αγαπητοί φίλοι, οι κατασκηνωτές του λυκείου του 2007 στην αγαπημένη ΑΓΚΥΡΑ. Έκαναν θαλάσσια σπορ και συγκεκριμένα δοκίμασαν να κρατηθούν γερά από μία φουσκωτή ρόδα.

Ο επί σειρά ετών ομαδάρχης μας κ. Παν. Τσ. μετά από πρόσκληση του αρχηγού κ. Σταθούλια Εμ., διέθεσε τη βάρκα του και πήγε όσα παιδιά ήθελαν δροσερή βόλτα.

Να είναι πάντα καλά!



28/6/24

Ο πρώτος Εορτασμός Μνήμης του Αγ. Γερβασίου του εν Πάτραις, ζωντανά από την ΕΡΤ2

 


Την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ2 θα μεταδώσει ζωντανά τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ι. Ν. Αποστόλου Ανδρέου, Πολιούχου Πατρών, με παράλληλη τηλεοπτική μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της ERT WORLD και του ERT Flix.

Επίσης, θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά από το Α' Πρόγραμμα της ΕΡΤ, την ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERT Echo για κινητά Android & iOS, τις πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου, TuneIn (Global), MyTuner (Global), Radioline (France/Global), RadioSure (Global), Phonostar (Germany), μέσω Deezer σε Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική.

Στην Γερμανία, επίσης, μέσω της τηλεοπτικής πλατφόρμας MagentaTv.

Στην Ελβετία, επίσης, μέσω της τηλεοπτικής πλατφόρμας Swisscom.

Δορυφορικά, σε όλη την Ευρώπη από τους δορυφόρους Hotbird,13°E και Hellas Sat4, 39 ° E ενώ στην Αφρική από το δορυφόρο Hellas Sat 3, 39°E.

 

Τέλος, για τους χρήστες του διαδικτύου, η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί και από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/live/ylD3Xncx3zI?si=EGJEESyXtE_b8c8t

Στόχος επετεύχθη!

 


Αγαπητοί φίλοι,

Με σχετική ανάρτησή μας είχαμε ζητήσει τη συνδρομή σας για ένα έργο αναγκαίο για την κατασκήνωση που θα γινόταν μόνο εάν είχαμε τη βοήθειά σας.

Με τη βοήθεια του Θεού και την δική σας συμπαράσταση ο κουμπαράς μας γέμισε και το έργο προχώρησε. Πλέον και το 2ο σπιτάκι από το νέο συγκρότημα έχει πόρτες από αλουμίνιο.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Να είστε όλοι καλά! Ευχαριστούμε πολύ και παλιούς κατασκηνωτές που ζουν τώρα μακριά από την Πάτρα που έσπευσαν να βοηθήσουν. 

Όταν πολλοί προσφέρουν από λίγα, όλα είναι εφικτά.

Τι λέτε για το 3ο και τελευταίο σπιτάκι του χρόνου;;;;;; να το ξανακάνουμε;;;;;

Το Δ.Σ. της ΓΕΧΑ


Καλή κατασκήνωση! Ξεκινήσαμε!

 


Με τη βοήθεια του Θεού, τη σκέπη των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και την ευλογία του Επισκόπου μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ η ΑΓΚΥΡΑ άνοιξε φιλόξενα σήμερα τις πόρτες της για να υποδεχτεί δεκάδες κορίτσια δημοτικού που ψάχνουν ανάσες πνευματικής δροσιάς και αυτό το ζεστό καλοκαίρι.

Ένα μεγάλο κι έμπειρο επιτελείο στελεχών βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τα μικρά κορίτσια για να περάσουν όσο πιο ωραία, ξέγνοιαστα και ωφέλιμα γίνεται. Όπως πάντα με πνεύμα χριστιανικής αγάπης και εθελοντικής προσφοράς!

Ευχόμαστε καλή δύναμη στην Αρχηγό και το επιτελείο της, τη Διαχειρίστρια της κουζίνας και τις κυρίες που διακονούν εκεί για να ετοιμάσουν ό,τι καλύτερο.

Σήμερα ο π. Χριστοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό κι έδωσε την ονομασία: Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ!

Καλούμε όλους τους φίλους της κατασκήνωσης να έχουν στην προσευχή τους όλους όσους διαβιούν εκεί, μικρούς και μεγάλους. 


ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ! Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!



25/6/24

Σε 48 ώρες οι πόρτες ανοίγουν!!!

 


Η κατασκήνωση είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί και φέτος μικρούς και μεγάλους.... 

Ξεκινάμε!!!!

Γ. Δ. Μαρκάκης: Δυο λέξεις για ένα βιβλίο

 


Δυο λέξεις για ένα βιβλίο

Μετά το διήγημα που υποδειγματικά υπηρέτησε με το πρώτο της βιβλίο «Μια στάλα ουρανός» και το παιδαγωγικό παιδικό βιβλίο “Όχι βέβαια” όπου με δεξιοτεχνικό τρόπο παρουσιάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το σύγχρονο παιδί η Νίκη Κατσιάπη, στο τρίτο της βιβλίο με τον τίτλο “Το παιδί που ήθελε να γίνει Άγιος” καταπιάνεται με τον σύγχρονο άγιο της Πάτρας τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον Άγιο Γερβάσιο των Πατρών.

Αξιοποιώντας το έμφυτο αφηγηματικό της τάλαντο που ντύνει και αναπλάθει με μαεστρία την πρώτη της ύλη, δηλαδή τα γεγονότα που έμαθε μέσα από την εξαντλητική μελέτη των πηγών, η Νίκη δασκάλα-αφηγήτρια δίπλα στην Δρ. Κατσιάπη μελετήτρια των πηγών μάς παραθέτουν ένα ακριβές και ταυτόχρονο γλαφυρό αφήγημα τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους που αγαπούν να γίνονται ξανά παιδιά.

Κι όλα αυτά περασμένα από το προσωπικό, βιωματικό της φίλτρο που της επιτρέπει όχι μόνο να εστιάσει στα σημαντικά, αλλά και να αναδείξει την ορθόδοξη αγιότητα μέσα από εκείνα τα μικρά, συχνά απαρατήρητα κομμάτια που οδηγούν κάποιον στην αληθινή αγιότητα ως αποτέλεσμα συνεχούς –σ υχνά αόρατου στους ανθρώπους και φανερό μονάχα στον Καρδιογνώστη- αγώνα μακριά από φανταχτερά και γρήγορα καμώματα.

Μ’ έναν τέτοιο τρόπο η Νίκη Κατσιάπη μας συστήνει το νεοφανή Άγιο της Πάτρας. Και την ευχαριστούμε.


Γ. Δ. Μαρκάκης

22/6/24

Το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον άγιο Γερβάσιο των Πατρών της κ. Νίκης Κατσιάπη από τις εκδόσεις Έαρ

 


Το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον 
άγιο Γερβάσιο των Πατρών 
από τις εκδόσεις Έαρ
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έαρ το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον άγιο Γερβάσιο των Πατρών, με τίτλο: 
«Το παιδί που ήθελε να γίνει άγιος». 

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η κ. Νίκη Κατσιάπη  και η εμπνευσμένη εικονογράφηση ανήκει στον κ. Σπύρο Ζαχαρόπουλο.


Το βιβλίο κυκλοφορεί με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος έγραψε το -αντί προλόγου- εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο παραθέτει το τελευταίο τμήμα της μακράς και εμπεριστατωμένης εισήγησής του προς την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του αγίου Γερβασίου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία και από το site των εκδόσεων Έαρ.

Η Πεντηκοστή (Lev Gillet, μοναχός της Ανατολικής Εκκλησίας)

 


...«Ἦσαν ἅπαντες οἱ ἀπόστολοι ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τῷ αὐτῷ…»

Κάποιοι άλλοι στίχοι των Πράξεων μας περιγράφουν τους Ένδεκα, συναγμένους στο Υπερώον, μαζί με τη Μαρία -τη Μητέρα του Ιησού- και τις άλλες γυναίκες. Εκεί γεννήθηκε η Εκκλησία. Προσεύχονταν όλοι μαζί. Υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποδοχή του Αγίου Πνεύματος. Κι εμείς έχουμε ανάγκη, κάποιες στιγμές, να αποτραβιόμαστε από τον κόσμο και να κλεινόμαστε στο Υπερώο της ψυχής μας. Εκεί ας προσευχόμαστε και ας ενωνόμαστε με την προσευχή και την Πίστη όλης της Εκκλησίας. Πρέπει να είμαστε «μαζί» με τους αποστόλους και τη Θεοτόκο. Όποιος αγνοεί την αυθεντία των αποστόλων και μπορεί να προσπερνά τη μητρική παρουσία της Παναγίας, δεν μπορεί να λάβει το Άγιο Πνεύμα...

(Από το βιβλίο “Πασχαλινή κατάνυξη”, 1η έκδοση, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα, 2009)

Από το ημερολόγιο μιας ακτινολόγου

 

Το κείμενο βασίζεται σε πραγματικές αναρτήσεις από το προφίλ της ακτινολόγου Ευτέρπης Κωνστανταρόγιαννη στα κοινωνικά δίκτυα, διασκευασμένες για τις ανάγκες της παρούσας ανάρτησης.


17 Σεπτεμβρίου, της αγίας Σοφίας


Σήμερα γιορτάζει το Νοσοκομείο μας, το δεύτερο σπίτι μας.

Όταν πρωτοήλθα εδώ κι αντίκρυσα τους πρώτους ασθενείς ένιωσα ένα σφίξιμο κι αυθόρμητα είπα: «Τι φταίνε αυτά τα παιδάκια, Θεέ μου και ταλαιπωρούνται έτσι;»

Ύστερα παρουσιάστηκα στη Μονάδα μου, την Ογκολογική Μονάδα Παίδων και το σφίξιμο έγινε κόμπος που με έπνιγε. Χαζεύοντας τις κλειστές πόρτες το μάτι μου καρφώθηκε σε μια ταμπέλα και λύγισα. «Ιατρείο πόνου, 3 κλίνες». Ιατρείο πόνου… Όχι του πόνου που είναι διάχυτος σ’ όλη την πτέρυγα κι έχει ματώσει καρδιές, μα του πόνου που δεν αντέχεται, που είναι τόσος που θέλει ειδική αντιμετώπιση…

«Το 80% των ασθενών μας θεραπεύονται» μου είπε με χαμόγελο αισιοδοξίας μια συνάδελφος στο καλωσόρισμα.

«Και το 20%;» της απάντησα. «Έχεις αντιμετωπίσει παιδί που πεθαίνει από καρκίνο;» τη ρώτησα με αγωνία, δίχως να πάρω απάντηση.

«Όταν θα κάνεις βόλτα στους θαλάμους, θα σταματήσεις να κλαψουρίζεις και να παραπονιέσαι για ανοησίες και μικροπράγματα» είπε η τραπεζοκόμος που έτυχε να είναι πιο κει και άκουσε την κουβέντα μας. «Τότε θα καταλάβεις πόσο τυχερή είσαι, που είσαι ζωντανή και υγιής. Κοίτα τα μάτια ενός άρρωστου παιδιού και δώσε του ανακούφιση. Τότε θα νιώσεις ευτυχισμένη» μου ’πε και μ’ ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη μ’ αποχαιρέτησε.

Από κείνη τη μέρα αποφάσισα να ανθίσω εδώ, που με φύτεψε η ζωή.    

Κάθε μέρα βλέπω σπασμένες φτερούγες, όνειρα σκόρπια, δάκρυα που στέγνωσαν στο περίμενε μιας ελπίδας.

Τι να ευχηθώ, ανήμερα της γιορτής μας; Όλες οι ψυχούλες να γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους. Και να μην έλθει καμία άλλη στη θέση τους! Ναι, το εννοώ! Να αδειάσουν όλες οι κλίνες, να κλείσει η μονάδα! Ουτοπική ευχή; Ναι, ίσως. Εγώ όμως, αυτό θέλω!


Παραμονές Χριστουγέννων

Πάντα με νευρίαζαν οι επισκέψεις διάσημων στα νοσοκομεία χρονιάρες μέρες. Θεωρούσα πως γίνονταν μόνο για το θεαθήναι και μόνο όταν υπήρχαν μπροστά κάμερες και φωτογραφικά φλας. Ύστερα από τη σημερινή μέρα, όταν είδα τα γυμνά από μαλλιά κεφαλάκια να στολίζονται με υπέροχα χαμόγελα, άλλαξα εντελώς γνώμη.


6 Φεβρουαρίου

Να ψάχνετε να βρίσκετε τους φτωχούς και να μαζεύετε να πάτε να τους βοηθάτε. Αυτά θέλει ο Θεός, όχι να πηγαίνετε τάχα να προσεύχεστε στην εκκλησία.


Αγία Σοφία της Κλεισούρας


22 Φεβρουαρίου

Ζήσε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, αλλά να εργάζεσαι σαν να είσαι αθάνατος.


2 Απριλίου

Ώρες-ώρες φοβάμαι αν θα αντέξω. «Κουβαλάω» το νοσοκομείο στο σπίτι μου, στον ελεύθερο χρόνο μου, στις συζητήσεις με τις φίλες μου. Τα ογκολογικά μας παιδάκια έγιναν κομμάτι της ζωής μου.

Κουράγιο!

Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών.

Πάσχα

Σήμερα είχα εφημερία. Πρώτη φορά κάνω Πάσχα μακριά από τους δικούς μου. Είμαι στο γραφείο μου και χαζεύω από το τζάμι τους ανθρώπους έξω από το Νοσοκομείο. Περπατούν σχεδόν όλοι βιαστικά και στο πρόσωπό τους είναι διάχυτο το άγχος να τα προλάβουν όλα: τα ψώνια, τις ετοιμασίες του ταξιδιού, τα φαγητά… Πού να ’ξεραν πόσες μανούλες εδώ στη μονάδα θα έκαναν το παν για να ’ναι στη θέση τους! Από μακριά ακούγονται οι ψαλμωδίες από το εκκλησάκι του νοσοκομείου κι από την άλλη ακούω μακρόσυρτα και βαριά παιδικά βήματα στο διάδρομο, παρέα με το σταντ του ορού. Είναι οι καρδιές που ανεβαίνουν μήνες τώρα έναν Γολγοθά και προσμένουν καρτερικά την προσωπική τους ανάσταση.

Η μάνα του Τάκη χτες μου μίλησε πολύ απότομα και σχεδόν χωρίς αφορμή. Ξαφνιάστηκα. Συγκρατήθηκα και δεν έδωσα συνέχεια στο επεισόδιο. Η συνάδελφος μου είπε αργότερα πως ο πατέρας του Τάκη έστειλε μήνυμα στη γυναίκα του πως θέλει διαζύγιο. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον καρκίνο που χτύπησε ξαφνικά την πόρτα του σπιτικού του, το φευγιό της γυναίκας και του παιδιού στην Αθήνα, τη φροντίδα των άλλων δύο μικρότερων παιδιών. Έσπασε. Κουβάλησε τα παιδιά στην πεθερά του και ζήτησε από τη γυναίκα του να χωρίσουν.   

Κάπου είχα διαβάσει: «Να είσαι μαλακός με τους ανθρώπους… Δεν ξέρεις ο καθένας τι σταυρό κουβαλάει. Δεν ξέρεις πόσο έχει πονέσει. Πόσο έχει κλάψει. Πόση έχει νιώσει μοναξιά...

Πίσω από λάθη και πτώσεις, υπάρχουν αδύναμες ψυχές. Πίσω από σκληρές συμπεριφορές, υπάρχουν άνθρωποι πληγωμένοι.

Να είσαι µαλακός µε τους ανθρώπους. Να δίνεις ευκαιρίες. Να προσεύχεσαι για αυτούς. Πολλές φορές τα θαύματα, γίνονται εκεί που δεν τα περιμένεις...»

Είναι ώρα να το κάνω πράξη.

Χριστός Ανέστη!


15 Αυγούστου

Χρόνια πολλά σε όλους και θερμές ευχές σε όσους εορτάζουν! Η χάρη Της να μας σκεπάζει και να γεμίζει τις καρδιές μας μόνο με αγάπη.


16 Νοεμβρίου

Ο Raoul Wallenberg έγραψε: «Ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Συμφωνώ!


17 Μαρτίου

Έμαθα τελευταία για την ύπαρξη της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών». Γύρω από το όραμα ενός ιερέα έχουν μαζευτεί χιλιάδες εθελοντές που έχουν ως μότο «Φέρε το χρώμα στο γκρι του νοσοκομείου».

Μπήκα στην ιστοσελίδα τους. Μια ιστορία μ’ έκανε να δακρύσω.

«Το μικρό χεράκι που πήρε το δικό μου με δύναμη, σα να ήθελε να κρατήσει την ίδια τη ζωή, το δώρο της Παναγίας και της Εθελοντικής Διακονίας για σήμερα. Εκεί που συναντώ την πιο όμορφη εικόνα Της, χάρτινη συνήθως, στα δωμάτια που αγκαλιάζονται ο πόνος, η αγωνία, η χαρά, ο θάνατος, η ζωή και η Ανάσταση. Μεταξύ ουρανού και γης για κάμποσες ημέρες ο μικρός μου άγγελος, δείχνει να κερδίζει τη μάχη αλλά ακόμα αγωνίζεται σκληρά. Αυτό το στηθάκι που με κόπο ανεβοκατέβαινε κάτω από το θαλασσί ρουχαλάκι με γέμισε δέος και θαυμασμό. Μέσα από τη διάφανη τέντα οξυγόνου με κοίταξε με ελπίδα. Ναι, μπορείς να δεις την ελπίδα στα μάτια ενός μωρού, στην Διακονία το έμαθα και αυτό… Ένα κλάμα σιγανό στην αρχή, γεμάτο παράπονο για την αγκαλιά που περίμενε και δεν γεύτηκε, εμποδισμένη ακόμα από τα σωληνάκια και όσα υποστηρίζουν τον αγώνα του…Του μίλησα σιγά, τον γέμισα υποσχέσεις για μελλοντικές αγκαλιές και βόλτες και παιχνίδια…Του είπα ότι για σήμερα μπορώ μόνο να του κρατώ το χεράκι το μικρό και να τον αγαπάω.

Και ήρθε το θαύμα! Ένα χαμόγελο τόσο αληθινό που έλαμψε μέσα από τη διάφανη τέντα. Η φωνούλα στη συνέχεια που άρχισε να μιλά στη δική του γλώσσα, τη γλώσσα των αγγέλων. Αν καταλάβαινα τι έλεγε; νομίζω λίγο ναι! Επειδή στη Διακονία μπορούμε να μάθουμε τη γλώσσα των αγγέλων…»

Τελικά, οι εθελοντές δεν έχουν απαραιτήτως τον χρόνο, έχουν μόνο μια καρδιά.


15 Μαΐου

Στις 7 Αυγούστου 1933, και ενώ η Ελλάδα επούλωνε ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στη χώρα ήταν πολύ υψηλά, μια Ελληνίδα που δεν είχε δικά της, βιολογικά παιδιά, αποφάσισε να «υιοθετήσει» όλα τα πάσχοντα και άπορα παιδιά. Με μυστική διαθήκη διέθεσε ολόκληρη την περιουσία της, ώστε να ιδρυθεί μια παιδιατρική κλινική. Ήταν η Αγλαΐα Κυριακού κόρη του Σπυρίδωνος Αντωνιάδη και σύζυγος του Παναγιώτη Κυριακού.




20 Ιουνίου 2024

Σήμερα μου έφεραν ένα μικρούλι για αξονική. κάτι που πλέον δεν με εντυπωσιάζει, που έχει γίνει ρουτίνα στον τόσο καιρό που δουλεύω. «Πού είναι ο συνοδός;» ρώτησα τη νοσηλεύτρια. Με κοίταξε στα μάτια κι απάντησε σιγανά: «Δεν υπάρχει, είναι από τα εγκαταλελειμμένα». Πάγωσα! Μπροστά μου ήταν μια ψυχούλα που δεν είχε ποτέ νιώσει μητρικό χάδι. Που μεγάλωνε αντί σε ένα ζεστό σπιτικό, μέσα σε έναν θάλαμο νοσοκομείου… Θεέ μου!

Προσπάθησα να μαζέψω τις σκέψεις μου και να επικεντρωθώ στη δουλειά μου. Το βρεφάκι έπρεπε να μπει στον αξονικό τομογράφο, αλλά δεν υπήρχε συνοδός, για να του κρατήσει το χεράκι, να του ψιθυρίζει δυο λογάκια τρυφερά, να το καθησυχάσει. Το παιδί έπρεπε πάση θυσία να είναι ακινητοποιημένο την ώρα της εξέτασης. Αλλιώς θα ήταν μια αποτυχημένη εξέταση.

Το κοίταξα. Έπρεπε κάποιος να μπει μαζί του στον αξονικό τομογράφο και να δεχθεί μαζί με το βρέφος την ακτινοβολία. Ποιος όμως;

Σαν σκηνές από ταινία πέρασαν από το μυαλό μου οι στιγμές που έδινα τον όρκο του Ιπποκράτη παίρνοντας το πτυχίο μου.

Το ξανακοίταξα και μου φάνηκε πως απέναντί μου ήταν ο μικρός Χριστός. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Του κράτησα τρυφερά το χεράκι και αφεθήκαμε κι οι δυο στον αξονικό τομογράφο.

Να μάθουμε ότι η καρδιά γεμίζει δίνοντας και ότι αν δεν υπάρχει αγάπη για τον συνάνθρωπο, ό,τι άλλο και να κάνουμε είναι ανώφελο.

Καλημέρα!

Με πολλή αγάπη…

Έφη Ρ.

Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ελπίδα»


Και για την αντιγραφή

Υπ.

19/6/24

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ

ΕΠΙ ΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΚΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

 

22 Ἰουνίου 2024 (ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ)

Ὧρα 7.00 π.μ. Θεία Λειτουργία και Ἱερό Μνημόσυνο  πάντων τῶν δωρητῶν, τῶν ἱεροψαλτῶν, καί  τῶν παντοιοτρόπων διακονησάντων στόν Ἱερό Ναό.

 

22 Ἰουνίου 2024 ( Ἀπόγευμα)

Ὡρα 6.30 μ.μ. Ὑποδοχή τιμίας κάρας τοῦ ὁσίου ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ τοῦ ἐν Πάτραις καί στή συνέχεια

Ὧρα 7.00 μ.μ. Ἀρχιερατικός πανηγυρικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ.κ.  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 

23 Ἰουνίου 2024 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Ὡρα 6.30 π.μ. Ὄρθρος,  Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ἑσπερινός Γονυκλισίας ἱερουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ.  ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Ὥρα 7.00 μ.μ. Ἱερά Παράκληση στην Ἁγία Τριάδα

 

24 Ἰουνίου 2024  ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Ὡρα 7.00 π.μ. Ὄρθρος,  Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας υπό του Αρχιμανδρίτου Χριστοφόρου Μυτιλήνη

Ὥρα 8.00 μ.μ. Προβολή ταινίας στον αὔλειο χώρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγ. Τριάδος

Κέρασμα


16/6/24

π. Αστέριος Χατζηνικολάου - Πού είναι η Βασιλεία του Θεού;

 


Ανάλυση του χωρίου «Ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντός ὑμῶν ἐστι» στην εορτή λήξης των εργασιών της ΧΦΔ Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων 1/6/2024


12/6/24

π.Σπυρίδων Σκουτής: Ε! Ψιτ! Πολυάσχολε, με τα προγράμματά σου . . .

 



Ε! Ψιτ! Πολυάσχολε, με τα προγράμματά σου . . .

Θέλω κάτι να σου πω. . .


Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο στη ζωή μας. Έρχεται η αρρώστια και ο θάνατος και όλα γίνονται στάχτη. Τελικά το συγκλονιστικό ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο ή ποιο είναι το νόημα της ζωής, αλλά αν τελικά ζούμε, και πως ζούμε πριν πεθάνουμε. Ο θάνατος είναι το μοναδικό τραγικό δεδομένο της ζωής μας. Το μόνο θετικό είναι ότι είναι επεισόδιο της ύπαρξής μας και γέφυρα συνάντησης με τον Δημιουργό. Είναι κι αυτό μια ελπίδα και μια παρηγοριά, αλλιώς το τραγικό θα συναντούσε το μηδέν και το παράλογο, ενώ τώρα συναντάει μια Θεϊκή αγκαλιά σε μια αιωνιότητα ζωής και αγάπης χωρίς τέλος.

Περνάνε οι μέρες, γερνάμε, κάνουμε ανούσια πολλές φορές σχέδια και τελικά χάνουμε τη ζωή. Να αγκαλιάζουμε τα παιδιά, τους συζύγους μας, τους φίλους. Να έχουμε ποιοτική καθημερινότητα. Ας έχουμε λιγότερα χαρτιά στον τοίχο, δεν πειράζει, ας έχουμε μικρότερους αριθμούς στην τράπεζα, δεν τρέχει και τίποτα. Και αν δεν καταφέραμε να βάλουμε δικό μας κεραμίδι επάνω από το κεφάλι μας, δεν χάλασε και ο κόσμος.

Να ζούμε κάθε 24ωρο με ποιότητα, χαμόγελο και προσευχή. Να ελαχιστοποιήσουμε τα μηνύματα και να επιδιώκουμε να συναντούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από κοντά και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τα ακούμε τουλάχιστον στις τηλεφωνικές γραμμές. Ας μοιραζόμαστε πράγματα και αγάπη στη ζωή μας. Να μην κυνηγάμε ματαιότητες. Ας αφήσουμε τη ματαιοδοξία στην άκρη. Ας βλέπουμε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία, ας τη βιώνουμε με πληρότητα και αγάπη. Ρωτάς κάποιον τι κάνει και σου απαντάει «Τρέχω όλη μέρα!». Ας αφήσουμε και κάτι να πέσει κάτω. Ας κάνουμε λιγότερα, ας ζήσουμε με λιγότερα. Τελικά το τρέξιμο είναι να τρέχουμε γρήγορα στον θάνατο και στη φθορά, πολλές φορές για το τίποτα. Κυνηγάμε πολλά πτυχία, σπίτια, χρήματα, δόξα τελικά όμως η χαρά θα είναι πάντα σε μια αγκαλιά με το αγαπημένο μας πρόσωπο ή ένα ποτήρι κρασί με χαμόγελο με έναν κολλητό μας.


Το χθες έφυγε, το τώρα είναι σίγουρο, αλλά το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ.


Ας ζήσουμε με πληρότητα και αγάπη διότι δεν έχουμε χρόνο….

Και αυτό τον χρόνο που τρέχει να τον φρενάρουμε με ζωή….


π. Σπυρίδων Σκουτής – euxh . gr

«ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ» - Ομιλία της φιλολόγου κ. Αναστασίας Γώγου

 


«ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ» 

Ομιλία της διακεκριμένης φιλολόγου κ. Αναστασίας Γώγου, στην αίθουσα της οδού Ζωοδόχου Πηγής 44, Εξάρχεια.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

10/6/24

Μνήσθητι Κύριε...

 


«Εσύ Κύριε ο οποίος φυλάς από κάθε κακό και κάθε παγί­δα τα νήπια όσο ζουν στον παρόντα βίο, εις δε τον μέλλοντα βίο εξασφαλίζεις στα νήπια τον Παράδει­σο, επειδή αυτά είναι ανεύθυνα και αναμάρτητα και Εσύ που ορίζεις σε φωτισμένους τόπους να κατα­σκηνώνουν οι ψυχές και τα πνεύματα των δικαίων, Δέξου και την ψυχή αυτού του μικρού παιδιού, του νηπίου Νικηφόρου, διότι Εσύ είπες ότι στα παιδιά ανήκει η Βα­σιλεία των Ουρανών».


Ευχή από τη νεκρώσιμη ακολουθία εις νήπια

Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Ψαθοπύργου, 10.6.24

4/6/24

Τὸ Εὐρωπαϊκὸ Δικαστήριο γιὰ τὶς νέες ταυτότητες

 


Αἴσθηση προκάλεσε ἡ εἴδηση ὅτι τὸ Εὐρωπαϊκὸ Δικαστήριο στὶς 21 Μαρτίου 2024 δικαίωσε Γερμανὸ πολίτη, ὁ ὁποῖος ἀρνήθηκε νὰ καταγραφοῦν τὰ δακτυλικά του ἀποτυπώματα στὶς νέες ἠλεκτρονικὲς ταυτότητες, κρίνοντας ὅτι «ὁ κανονισμὸς τῆς Ε.Ε. τοῦ 2019 ποὺ ὑποχρεώνει τοὺς πολίτες τῆς Ε.Ε. νὰ δίνουν τὰ δακτυλικά τους ἀποτυπώματα γιὰ τὶς ἐθνικὲς ταυτότητες ἔχει λάθος νομικὴ βάση» («Euractiv.gr» 22-3-2024). Τὸ Δικαστήριο τῆς Ε.Ε. δὲν ἀπέρριψε ὁριστικὰ τὴν ἐνσωμάτωση δακτυλικῶν ἀποτυπωμάτων στὶς ταυτότητες, ἀλλὰ ἔδωσε διορία «ἕως τὶς 31 Δεκεμβρίου 2026 τὸ ἀργότερο, προκειμένου ὁ Εὐρωπαῖος νομοθέτης νὰ μπορέσει νὰ ἐκδώσει νέο κανονισμὸ στηριζόμενο στὴν ὀρθὴ νομικὴ βάση» («Lawpost.gr» 21-3-2024).

Ἡ ἠλεκτρονικὴ ταυτότητα ἰσχύει στὴ Γερμανία ἀπὸ τὸ 2010. Τότε εἶχε δοθεῖ ἡ δυνατότητα νὰ εἶναι προαιρετικὴ ἡ καταγραφὴ τῶν δακτυλικῶν ἀποτυπωμάτων. Ὡστόσο ἀπὸ τὸν Αὔγουστο τοῦ 2021 ἔγινε ὑποχρεωτικὴ ἡ ἀποθήκευσή τους, καὶ τὸν ἴδιο χρόνο ὁ Detlev Sieber, διευθύνων σύμβουλος τῆς Digitalcourage, γερμανικῆς ὀργανώσεως ποὺ ὑπερασπίζεται τὰ θεμελιώδη δικαιώματα καὶ τὴν προστασία τῶν δεδομένων, κατέθεσε ἀγωγὴ στὸ Διοικητικὸ Δικαστήριο τοῦ Wiesbaden, ἀφοῦ ζήτησε ἠλεκτρονικὴ ταυτότητα χωρὶς νὰ ὑποβάλει τὰ δακτυλικά του ἀποτυπώματα. Κατὰ τὴ γνώμη τῆς Digitalcourage, «ἕνας ἰδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος προκύπτει ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι τὰ δακτυλικὰ ἀποτυπώματα ἀποθηκεύονται ἀπὸ τὶς τοπικὲς ἀρχὲς ἔκδοσης καὶ τὶς ἑταιρεῖες ποὺ κατασκευάζουν στὴ συνέχεια τὴν ταυτότητα. Παρόλο ποὺ τὰ δεδομένα θὰ ἔπρεπε ἰδανικὰ νὰ διαγράφονται κατὰ τὴ συλλογὴ τῆς ταυτότητας, μποροῦν νὰ ἀποθηκεύονται ἕως καὶ 90 ἡμέρες».

Εἶναι ἀξιοσημείωτο ὅτι ἀπὸ τὸ 2005, ποὺ εἶχε ἀρχίσει στὴ Γερμανία ἡ συζήτηση γιὰ τὴν καθιέρωση νέας ἠλεκτρονικῆς ταυτότητας, ὑπῆρχαν ἔντονες ἀν­τι­δράσεις γιὰ τὴν ἀποθήκευση τῶν δακτυλικῶν ἀποτυπωμάτων καὶ ἄλλων βι­ομετρικῶν στοιχείων (π.χ. φωτογραφίας προσώπου, ἴριδας ματιοῦ, ὕψους). Ὁ νομικὸς Τίλο Βάιχερτ, εἰδικὸς σὲ ζητήματα δεδομένων καὶ πρόεδρος τῆς Ἕνωσης γιὰ τὴν Προστασία τῶν Δεδομένων στὴ Γερμανία, ἐπεσήμαινε τότε ὅτι μὲ τὴν ἀποθήκευση βιομετρικῶν στοιχείων αὐξάνεται ὁ κίνδυνος πλαστογραφήσεως τῆς ταυτότητας καὶ γι’ αὐ­τὸ δὲν δίστασε νὰ δηλώσει ὅτι «πρέπει νὰ ξανασκεφθοῦμε τὴν ἐπιστροφή μας στὰ κανονικὰ μὴ ἠλεκτρονικά, χάρτινα ἔγγραφα» («DeutscheWelle» 28-7-2008)!

Ἡ παραπάνω ἀπόφαση τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου ἂς προβληματίσει τὴν Ἑλληνικὴ Κυβέρνηση, ποὺ πιέζει τοὺς πολίτες νὰ παραλάβουν τὴ νέα ταυτότητα. Ὁ νέος ψηφιακὸς κόσμος ποὺ δημιουργεῖται, ἀπαιτεῖ κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ὥστε νὰ προστατεύονται στοιχειωδῶς τὰ θεμελιώδη δικαιώματα τῶν πολιτῶν, ὅπως ἡ προστασία καὶ ἀσφάλεια τῶν προσωπικῶν μας δεδομένων, ποὺ εἶναι πολὺ σημαντικότερη ἀπὸ τὶς τυχὸν διευκολύνσεις ποὺ προσ­φέρει ἡ ἠλεκτρονικὴ ταυτότητα.

Ο Θεός είναι δίπλα σου

 


Μη λυπάσαι πιο πολύ, απ’ όσο πρέπει…

Να συνεχίσεις το δρόμο σου με θάρρος με πολύ θάρρος.

Χάρισε τη καρδιά σου στο Κύριο και Εκείνος θα της δώσει όλες τις βιταμίνες και όλη τη ενέργεια που χρειάζεται για να μη καταρρεύσει.

Τίποτε να μη σου φαίνεται δύσκολο.

Θάρρος, θάρρος, το βλέμμα ψηλά και θα δεις τον Κύριο, όταν θα κλάψεις, όταν θα ψάξεις με λαχτάρα, όταν θα ματώσεις, ίσως θα Τον δεις πως σου απλώνει το στέφανο με το Αγαπητικό και Παρηγορητικό χέρι Του.

Μην θλίβεσαι, μη λυπάσαι πιο πολύ από όσο πρέπει, γιατί έτσι δίνεις δικαιώματα στο πονηρό να σε χτυπάει με δύναμη…

Κάνε τη καρδιά σου μοναστήρι.

Χτύπα εκεί το σήμαντρο,

κάλεσε εκεί για αγρυπνία,

θυμίασε και ψιθύρισε ακατάπαυτα προσευχές.


Ο Θεός είναι δίπλα σου…».


Μήνυμα Αγίου Λουκά του Ιατρού προς πνευματικό του παιδί

ΠΗΓΗ: DOGMA.GR