22/3/17

Κυκλοφόρησε σε dvd η θεατρική παράσταση του 2016Κυκλοφόρησε σε dvd η θεατρική παράσταση 

"ΣΑΛΩΝΩΝ ΗΣΑΙΑΣ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

που παρουσιάστηκε στην Χριστιανική Εστία Πατρών 
το Μάρτιο του 2016.

Αναζητήστε το dvd στην Χριστιανική Εστία Πατρών.

Θεατρική παράσταση από το 19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Εκδήλωση του συλλόγου Αρκάδων Πατρών για την εθνική επέτειοΜὲ τὴν εὐκαιρία τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς Ἐθνικῆς Ἐπετείου τῆς 25ης Μαρτίου, ὁ Σύλλογος Ἀρκάδων Πατρῶν θὰ πραγματοποιήσει τὴν Πέμπτη 23.3.2017 καὶ ὥρα 6:45 μ.μ., ἑόρτια ἐκδήλωση στὴν αἴθουσα τοῦ Δικηγορικοῦ Συλλόγου Πατρῶν (Φιλοποίμενος 24, 3ος Ὄροφος), μὲ κεντρικὸ ὁμιλητὴ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν 
κ.κ. Χρυσόστομο, ὁ ὁποῖος θὰ ἀναπτύξῃ τὸ θέμα: 

«Ἡ εὐσέβεια τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη».

Η εκδήλωση θὰ πλαισιωθεί από Βυζαντινὴ Χορωδία μὲ ἐπίκαιρους ὕμνους.


21/3/17

Ο όρκος του Ψαριανού - Μάρτιος 1992

25 χρόνια πίσω, αγαπητοί φίλοι, τον Μάρτιο του 1992 
η θεατρική ομάδα των φοιτητών της Χριστιανικής Εστίας Πατρών 
ανεβάζει το θεατρικό έργο 
"Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΙΑΝΟΥ" με θέμα φυσικά 
τον Κωνσταντίνο Κανάρη. 
Το έργο γυρίζεται και σε βιντεοκασσέτα. 

Μια αξέχαστη παράσταση... 
ΜΟΥΡΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Πάσχα στο ξωκκλήσι


Χρονολογία έκδοσης: 03 2017
ISBN: 9789604952212
Σχήμα: 21x29
Σελίδες: 32
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ
Εκδότης: ΑΘΩΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Περιγραφή

Μια χαριτωμένη πασχαλινή ιστορία για τα μικρότερα παιδιά από την καταξιωμένη συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη με τρυφερή εικονογράφηση από τη Ζωή Χωριατέλλη. 

Τα ζώα του δάσους πληροφορούνται ότι το ξωκκλήσι του χωριού κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Η φθορά του χρόνου είναι μεγάλη, μα οι ζημιές από την απροσεξία τους, που έβρισκαν εκεί καταφύγιο, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τώρα τα ζώα του δάσους το μετάνιωσαν και θέλουν να επανορθώσουν. Το εκκλησάκι πρέπει να ξαναγίνει όμορφο και να λειτουργήσει πάλι! Οι άγιες μέρες του Πάσχα πλησιάζουν! Άραγε θα βρουν κάποιον τρόπο για να δράσουν; Θα καταφέρουν να έχουν έτοιμο το εξωκκλήσι για να πανηγυρίσουν εκεί την Ανάσταση του Χριστού μας; Μέσα από ένα παραμύθι απλό αλλά και σοφό τα παιδιά παίρνουν έναν πολύ σημαντικό μήνυμα που θα τα βοηθήσει για όλη τους την ζωή.

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου


Μετά από 10 χρόνια δικαστικών αγώνων, απίστευτης λάσπης και κομματικών ανταγωνισμών, το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  κατέληξε πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 13 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε την άρση των δεσμεύσεων χρημάτων, μετόχων κ. ά. που είχαν επιβληθεί για την υπόθεση με τρεις αποφάσεις της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του 2008.

"Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό" δήλωσε αμέσως μετά ο ηγούμενος Εφραίμ.

Θεατρικό έργο "ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ" - 2013 (VIDEO)
Το θεατρικό έργο "ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ" ανέβηκε 
στην θεατρική σκηνή της Χριστ. Εστίας Πατρών 
το Μάρτιο του 2013.

Ευχαριστίες στον Γ. Μαρκάκη που το ανέβασε.

Ιερά Αγρυπνία στον Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών στο ΠανεπιστήμιοΠρόγραμμα Πανηγύρεως Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών
19/3/17

«Ὁδὸς Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ»!


«Σὲ “ὁδὸ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ” ζητᾶ ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος νὰ ὀνομασθεῖ ἡ Ἰονία Ὁδὸς στὴ Δυτικὴ Ἑλλάδα, ποὺ ἐντὸς τοῦ 2017 ἀναμένεται νὰ παραδοθεῖ σὲ ὅλο τὸ μῆκος της. Αὐτὸ ἀποφασίσθηκε σὲ πρόσφατη συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, καθὼς εἶχε προηγηθεῖ σχετικὸ αἴτημα πρὸς τὸ Ὑπουργεῖο Μεταφορῶν ἀπὸ τὸν Σύνδεσμο Αἰτωλοακαρνάνων “Ὅσιος Εὐγένιος ὁ Αἰτωλός”, ὥστε νὰ ὑ­­πάρ­χει παράλληλη ὀνομασία. Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος στὴν ἐπιστολὴ ποὺ ἔστειλε στὸν Ὑπουργὸ κ. Χρῆστο Σπίρτζη, τονίζει τὴν προσφορὰ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στὴν Ὀρ­θοδοξία καὶ τὸν Ἑλληνισμό» («Βῆμα Ὀρ­θοδοξίας» 1-3-2017).

Στὸ ἄκουσμα τῆς πρωτότυπης αὐτῆς ἰδέας, ποὺ ἀναφέρεται στὴν ὀνομασία ἐθνικῆς ὁδοῦ, ἀσφαλῶς κάθε Ἑλληνορθόδοξη ψυχὴ συγκινεῖται καὶ ἐπικροτεῖ τὸ αἴτημα τοῦ Συνδέσμου Αἰτωλοακαρνάνων. Ἄλλωστε ἡ ἀνεκτίμητη προσφορὰ τοῦ ἱερομάρτυρα καὶ ἐθνομάρτυρα ἁγίου Κοσμᾶ πρὸς τὸν Ἑλληνισμό, τὸν ὁποῖο συστηματικὰ προετοίμασε (μέσῳ τῆς ἱ­­δρύσεως ἑκατοντάδων Σχολείων) ὥστε νὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ἀπελευθέρωση τοῦ Ἔθνους ἀπὸ τὴν τουρκικὴ δουλεία, δὲν εἶναι ἰδιαίτερα γνωστὴ στὴ μεγάλη πλειοψηφία τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Ἐλπίζουμε λοιπὸν ὅτι ὁ ἁρμόδιος Ὑπουργὸς δὲν θὰ διστάσει νὰ ἀποδεχθεῖ τὸ εὔλογο καὶ δίκαιο αἴτημα τῶν συμπατριωτῶν μας, ἀλλὰ καὶ τὴ σχετικὴ παράκληση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ἀποσπώντας ἔτσι ὄχι μόνο τὴν ἐπιδοκιμασία αὐτῶν, ἀλλὰ καὶ τὴν εὐλογία καὶ προστασία τοῦ τιμωμένου «Πατρο-Κοσμᾶ», τοῦ «Ἁγίου τῶν σκλάβων»!


Εθνική Εορτή για την 25η Μαρτίου στη Χριστιανική Εστία ΠατρώνΗ Χριστιανική Εστία Πατρών στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 
παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση 

"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ" 

το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017.

1η παράσταση: 5.00 μ.μ.

2η παράσταση: 7.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη


Εις έτη πολλά Θεοφιλέστατε
Θερμές οι ευχές μας προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης 
κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΝ
για έτη πολλά, καρποφόρα και σωτήρια. 

Ο Άγιος Θεός να του χαρίζει δυνάμεις 
σωματικές και πνευματικές
ώστε να διακονεί άοκνα το λαό Του,
να σκορπά απλόχερα το λόγο της Αληθείας...

ΓΕΧΑ ΠΑΤΡΩΝ

18/3/17

Παρουσιάζονται τα βιβλία «Αιγαίο των Ελλήνων» και «Τα Ταξίδια της Φηγού»


Εκδήλωση παρουσίασης δύο βιβλίων με εθνικά θέματα που αφορούν στην Βόρειο Ήπειρο και στο Αιγαίο πέλαγος, θα γίνει το Σάββατο 18/3/2017 στις 18.30 το απόγευμα στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» στην οδό Μιαούλη και Κανακάρη στην Πάτρα.

Τα βιβλία είναι το «Αιγαίο των Ελλήνων» του Δρ. Γεωργίου Γιακουμή και «Τα Ταξίδια της Φηγού» του Δρ. Παναγιώτη Μπάρκα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Μελετών – Εκδόσεις Ελίκρανον.

Θα συμμετάσχει και η τετράφωνος ανδρική χορωδία του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών «Γεώργιος Τριάντης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θόδωρου Χαλκιόπουλου.


Στην εκδήλωση θα παρέμβει και ο κ. Γεώργιος Μαρκάκης, διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου.


O Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου


O Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου

στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Πατρών 

ώρα 6:00 μ.μ.

15/3/17

6 μικρές ιστορίες


1) Κάποτε, όλοι οι χωρικοί αποφάσισαν να προσευχηθούν για να βρέξει. Την ημέρα της προσευχής, όλοι οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, αλλά μόνον ένα αγόρι ήρθε με μια ομπρέλα. Αυτό είναι ΠΙΣΤΗ.


2) Όταν πετάμε τα μωρά στον αέρα, γελούν, επειδή ξέρουν, ότι θα τα πιάσουμε. Αυτό είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.


3) Κάθε βράδυ, πέφτουμε για ύπνο, χωρίς καμία βεβαιότητα, ότι, το επόμενο πρωί, θα είμαστε ζωντανοί, όμως εξακολουθούμε, να βάζουμε ξυπνητήρια, για να ξυπνήσουμε. Αυτό είναι ΕΛΠΙΔΑ.


4) Σχεδιάζουμε μεγάλα πράγματα, για το αύριο, παρά την μηδενική γνώση, που έχουμε, για το μέλλον. Αυτό είναι ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.


5) Βλέπουμε τον κόσμο να υποφέρει, αλλά, συνεχίζουμε να παντρευόμαστε και να γεννάμε παιδιά. Αυτό είναι ΑΓΑΠΗ.


6) Στο πουκάμισο ενός υπερήλικα, ήταν γραμμένη η πρόταση: «Δεν είμαι 80 ετών. Είμαι ένα γλυκούλικο παιδάκι 16 ετών, με 64 χρόνια εμπειρίας». Αυτή είναι ΣΤΑΣΗ (νοοτροπία).Ο Εθναπόστολος Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός (video)
Το θεατρικό έργο 
"Ο ΕΘΑΝΟΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ" 
παρουσιάστηκε στη Χριστιανική Εστία Πατρών 
τον Μάρτιο του 2014.

Ευχαριστίες στον Γ. Μαρκάκη που το ανέβασε.

14/3/17

Οι Σύνοδοι
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα λειτουργούσε με Συνόδους. 
Το ορθόδοξο πνεύμα είναι να λειτουργεί η Σύνοδος στην Εκκλησία και η Γεροντική Σύναξη στα Μοναστήρια»

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης


Ευκαιρία για τους μαθητές γυμνασίου & λυκείου στην Άγκυρα


Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Για τους Χαρούμενους Αγωνιστές Γυμνασίου και Λυκείου...

Εκκλησιασμός στον Ι. Ν. των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

και μετά παιχνίδι στα γήπεδα της κατασκήνωσης...Αναχώρηση: 7:45 από Χριστιανική Εστία Πατρών

Επιστροφή: 2.30 μ.μ.


Σαμουήλ: Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι (video)
Το θεατρικό έργο 
"ΣΑΜΟΥΗΛ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΓΚΙ" 
παρουσιάστηκε στη Χριστιανική Εστία Πατρών 
τον Μάρτιο του 2012.

Ευχαριστίες στον Γ. Μαρκάκη που το ανέβασε.


13/3/17

- Τί είναι αυτό το κόκκαλο παπά μου; Πάρτο από δω και τράβα σπίτι σου!H πρεσβυτέρα είχε όγκο στο στήθος και εγχειρί­στηκε. Μόλις έβγαλαν τον όγκο, δίνουν ένα κομμάτι στον πατέρα Ευάγγελο να το πάει για βιοψία και να φέρει αμέσως τ' αποτελέσματα. Μετά την απάντηση της εξετάσεως, οι γιατροί δεν δίνουν ούτε έξι μήνες ζωής στην άρρωστη. H κόρη του παπα-Βαγγέλη λι­ποθυμά μόλις το ακούει, o ίδιος τα χάνει. "Άκου, λέει, γιατροί να το πουν έτσι ξαφνικά στο παιδί!".  Στα χέρια του όμως σφίγγει το χέρι του Αγίου Παντελεήμονα, που έχει φέρει μαζί του, και προσεύχεται.

Βγάζουν την πρεσβυτέρα από το χειρουργείο. Με λαχτάρα ο πατήρ Ευάγγελος ακουμπά πάνω στις γά­ζες που σκεπάζουν το εγχειρισμένο στήθος της πρε­σβυτέρας, το χέρι του Αγίου και γονατιστός προσεύ­χεται. Εκείνη την ώρα μπαίνει ο χειρουργός με τη μάσκα ακόμη. Βλέπει τη σκηνή και βάζει τις φωνές.

-Τι είναι αυτό το κόκκαλο παπά μου; Πάρτο από δω και τράβα σπίτι σου.

Ζαλισμένος ό καημένος, μα­ζεύει γρήγορα τ' άγια λείψανα και προσπαθεί να βρει την πόρτα. Μέσ' τη ζάλη του, όμως, ακούει τη νοσο­κόμα να φωνάζει το γιατρό στο τηλέφωνο, που τον ζη­τά επειγόντως η γυναίκα του.

Το απόγευμα σταματά μια κούρσα έξω από το σπί­τι του ιερέα και με έκπληξη ο παπα-Βαγγέλης βλέπει να βγαίνει ο γιατρός. Πω! πω! σκέφτεται, ο γιατρός και στο σπίτι μου ακόμα με κυνηγάει! Με φρίκη, όμως, βλέπει να κατεβαίνει από τ' αυτοκίνητο και ένας νέος παραμορφωμένος. Το στόμα του είχε πάει στ' αυ­τί του. Αποσβολώθηκε ο παπάς.

-Πάτερ μου, του λέει ο γιατρός, εκείνο το κόκκαλο το έχεις; Με συγχωρείς, παραφέρθηκα, την ώρα που σ' έδιωχνα μου τηλεφώνησε η γυναίκα μου, ότι το παιδί μας, που έδινε εκείνη την ώρα εξετάσεις, έπαθε ξαφνικά αυτήν την πάρεση που βλέπεις. Κατάλαβα ότι εγώ έφταιξα και γι' αυτό σε παρακαλώ πολύ διάβασέ μας μια ευχή. Τη διεύθυνσή σου στο χωριό την πήρα από την πρεσβυτέρα.

-Ευχαρίστως παιδιά μου, ελατέ στο εκκλησάκι. Κράτα αγόρι μου το χέρι του Αγίου και γονάτισε.

Απλώνω στο κεφάλι του νέου το πετραχήλι και αρχίζω να διαβάζω την ευχή. Καθώς διαβάζω, ακούω θόρυβο κρακ, κρακ. Σκέφτομαι, τι συμβαίνει άραγε; Τελείωσα και, όταν σηκώθηκε το παιδί, τι να δούμε, το στόμα του παιδιού είχε επανέλθει στην θέση του! Πατέρας και γιος ρίχνονται πάνω μου.

-Παππούλη πώς να σ' ευχαριστήσουμε;

-Όχι εμένα, παιδιά μου, το Θεό και τον Άγιο.

Από τότε για πάρα πολύ καιρό ερχόταν τακτικά να προσκυνήσουν και να φέρουν και το λάδι για το καντήλι του Αγίου. Όσο για την πρεσβυτέρα, είναι τώρα περισσότερα από είκοσι χρόνια που είναι τελείως καλά χωρίς να κάνει απολύτως καμία θεραπεία. Μεγάλωσε τα παιδιά της και ζει στο χωριό προσέχοντας το εκκλησάκι με τα τόσα άγια λείψανα, μια που δεν υπάρχει πια ο πατήρ Ευάγγελος. Ο γιατρός πολλές φορές έλεγε στον παπα-Βαγγέλη: «Εμείς παπά μου πρέπει να τα κά­ψουμε τα βιβλία μας».

Πηγή: «Σταχυολογήματα από την θαυμαστή ζωή του π. Ευαγγέλου Χαλκίδη, 

εφημέριου Αγ. Βασιλείου Λαγκαδά», 
Eκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»

11/3/17

Εόρτασε ο Ι. Ν. Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην κατασκήνωση ΑΓΚΥΡΑΕυχαριστίες στον κ. Αδαμόπουλο Χρήστο για τις φωτογραφίες

Γ' Κατανυκτικός εσπερινός


O Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

θα τελεσθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου

στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών 

ώρα 6:00 μ.μ.


Αναβάλλεται η 1η ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση των Χαρούμενων Αγωνιστών
Αγαπητοί,

μετά από συνεχόμενες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε σχέση με την ημέρα και την ώρα διεξαγωγής της 1ης ζωντανής διαδικτυακής συζήτησης Χαρούμενων Αγωνιστών μέσω του agonistes.gr, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι τα εμπόδια δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν. Η ζωντανή συζήτηση αναβάλλεται και θα αναζητηθεί νέα ημερομηνία πιθανής διεξαγωγής της.

Ζητούμε συγγνώμη για την αναβολή.

Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!

Ιστοχώρος Χ.Α.


Έμφυλες Ταυτότητες: Συνέντευξη του Σεβ. Μητρ. Μεσογαίας κ. Νικολάου
Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου στην Χριστιανική Φοιτητική Δράση σχετικά με τη Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» στα Γυμνάσια, τη θέση του ανθρώπινου φύλου στην Εκκλησία και στην κοινωνία, την ομοφυλοφιλία και την αναζήτηση ταυτότητας του φύλου.

7/3/17

Καὶ ἄλλο σύμπτωμα ἐθνικῆς καταπτώσεως


Ἕνα ἐπιπλέον δεῖγμα τοῦ ἐπιπέδου τῆς πολιτικῆς ἡγεσίας τοῦ τόπου ἀποτελεῖ ἡ ἀπόφαση τῆς Κυβερνήσεως νὰ ἐγκαταστήσει σὲ ὅλη τὴ χώρα 35.000 μηχανὲς παιγνίων VLT (video lottary terminals). Οἱ σύγχρονες ἡλεκτρονικὲς λοταρίες θὰ κατακλύσουν τὶς πόλεις καὶ θὰ γίνουν ἀφορμὴ νὰ ἀνεβεῖ στὰ ὕψη τὸ ποσοστὸ τοῦ τζόγου, ποὺ πλέον δὲν θὰ εἶναι παράνομος, ἀλλὰ κατὰ πάντα νόμιμος.

Τί ὅμως σημαίνει γιὰ τὶς τοπικὲς κοινωνίες αὐτό; Σὲ συνεδρίαση τοῦ Δ.Σ. τῆς Περιφερειακῆς Ἑνώσεως Δήμων Κεν­τρι­κῆς Μακεδονίας παρουσιάσθηκαν ὅλες οἱ ἀρνητικὲς ἐπιπτώσεις ποὺ θὰ ἔχει τὸ φαινόμενο αὐτὸ στὴν οἰκονομι­κὴ ἀνάπτυξη τῆς χώρας, καθὼς καὶ τὰ πλήγματα ποὺ ὁπωσδήποτε θὰ δεχθοῦν οἱ οἰκογένειες καὶ γενικότερα ἡ κοινωνία. Συγκεκριμένα ὁ δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος ἔκανε λόγο γιὰ «καζινοποίηση» τῶν πόλεων μὲ ὅλες τὶς ἐπιπτώσεις ποὺ μπορεῖ νὰ ἔχει κάτι τέτοιο. «Θὰ πρέπει νὰ πᾶμε στοὺς καθ᾿ ὕλην ἁρμοδίους, καὶ ἂν χρειαστεῖ, νὰ προσφύγουμε στὰ ἁρμόδια δικαστήρια, γιατὶ θεωροῦμε ὅτι αὐτὸ θὰ λειτουργήσει σὲ βάρος τῶν τοπικῶν κοινωνιῶν», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ἐπιπλέον ὑπογραμμίσθηκε στὴ συνεδρίαση ἡ μεγάλη πυκνότητα τοποθέτησης τέτοιων μηχανημάτων σὲ σχέση μὲ τὸν γενικὸ πληθυσμὸ τῆς χώρας, ἀφοῦ «στὴ γειτονικὴ Ἰταλία, ποὺ ἔχει θεσμοθετήσει τὸ σύστημα αὐτὸ τὰ προηγούμενα χρόνια, ὑπάρχουν 60 ἑκατομμύρια κάτοικοι καὶ 50.000 μηχανάκια, καὶ ἡ κυβέρνηση προσπαθεῖ νὰ τὰ μειώσει». Γιὰ τὶς ἀρνητικὲς συνέπειες τῆς γενικευμένης λειτουργίας τῶν λοταριῶν, πέρα ἀπὸ τὴν αὔξηση στὴ χρήση τῶν ἀλκοολούχων ποτῶν, ὁ δήμαρχος Θέρμης δήλωσε: «Ἐμεῖς ἔχουμε ἐμπειρία ἀπὸ τὴ λειτουργία τοῦ καζίνο, τοῦ τί δημιουργεῖται στὸν περίγυρο μὲ ὅλους τοὺς τοκογλύφους νὰ τριγυρνοῦν καὶ νὰ χρηματοδοτοῦν τοὺς παῖκτες, μὲ ὅ,τι αὐτὸ σημαίνει. Αὐτὸ πλέον θὰ γίνεται στὶς πλατεῖες τῶν πόλεών μας μέχρι τὶς 4 τὸ πρωί», πρόσθεσε.

«Τὸ ἔγκλημα θὰ εἶναι διαχρονικό», δήλωσε καὶ ὁ Πρόεδρος τῆς ΠΕΔ Κεν­τρικῆς Μακεδονίας. «Αὐτὸ δὲν εἶναι ἀνάπτυξη. Στὴ ζωὴ δὲν εἶναι ὅλα χρήματα. Δὲν ὑπάρχουν καλὰ καὶ κακὰ “φρουτάκια”. Ὑπάρχει παράνομος τζόγος καὶ θὰ ὑπάρχει πάντα. Ἐπειδὴ ἕνα κράτος εἶναι ἀνίκανο καὶ ἀνάξιο νὰ τὸν ἐλέγξει, μετατρέπεται σὲ τζογαδόρος ὁ ἴδιος γιὰ νὰ κερδίζει χρήματα;», ἀναρωτήθηκε.

«Ἐνεπάγην εἰς ἰλὺν βυθοῦ καὶ οὐκ ἔστιν ὑπόστασις», ἔγραψε πρὶν ἀπὸ 3.000 χρόνια ὁ ἱερὸς Ψαλμωδός. Τόσο δυστυχῶς ἐπίκαιρη ἀλήθεια γιὰ τὴ σημερινὴ κοινωνία μας, ἡ ὁποία βουλιάζει συνεχῶς σὲ βάλτο χωρὶς νὰ ὑπάρχει πυθμένας. Ποιὸ θὰ εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα; Μιὰ χώρα τυχοδιωκτῶν. Ἀπὸ τὴν ἡγεσία τοῦ τόπου μέχρι τὸν τελευταῖο πολίτη. Ὁ Θεὸς νὰ μᾶς λυπηθεῖ...


6/3/17

"Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος και η αναστήλωση των ιερών εικόνων"


ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Δευτέρα 6. 3. 2017 ώρα 6:00 μμ

Ομιλία από τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο με θέμα: 

"Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος και 
η αναστήλωση των ιερών εικόνων".

Η ομιλία του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου εντάσσεται στα πλαίσια σειράς εισηγήσεων με γενικό θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΣΤΙΝ ΟΝΟΜΑ», όπου γίνεται αναφορά στο συνοδικό θεσμό και ιδιαιτέρως στην πλέον αγιοπνευματική του έκφραση, που είναι οι Οικουμενικές Σύνοδοι.


5/3/17

Χειροτονία Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου στο Φανάρι


Την Κυριακή της Ορθοδοξίας το πρωί τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις επίσκοπον χειροτονία του θεοφιλεστάτου επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, Καθηγουμένου της εν Αστορία Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ: 1η Ζωντανή Διαδικτυακή Συζήτηση Χαρούμενων Αγωνιστών!
17 Μαρτίου και ώρα 9 μ.μ. 

Η πρώτη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση για τα παιδιά των Ομάδων μας μέσω της ιστοσελίδας agonistes.gr 


Θα χρησιμοποιηθεί υπηρεσία διαδικτυακού ραδιοφώνου και ταυτόχρονα τα παιδιά θα μπορούν να παρεμβαίνουν καταθέτοντας σχόλια σε υπηρεσία live chat που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό.

Το θέμα της συζήτησης θα είναι:

"Μη" και "Πρέπει" στην Εκκλησία. Πού πάει η ελευθερία μου; 

Καλεσμένος ο Αρχιμ. π. Απόστολος Τσολάκης, θεολόγος-φιλόλογος και μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων "Ο Σωτήρ".

Στον παραπάνω σύνδεσμο της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα, λειτουργεί ήδη φόρμα επικοινωνίας με την οποία μπορούν από τώρα τα παιδιά να θέσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα.


Δεν παραιτείται...


Αυτός που ελπίζει στον Κύριο, βαδίζει ήρεμος στον αγώνα της ζωής του και διανύει τον δρόμο αυτό δίχως το άγχος των μεριμνών. Εργάζεται ακατάπαυστα το αγαθό, το ευάρεστο και τέλειο, τα δε έργα του τα ευλογεί ο Θεός. 

Σπέρνει ευλογημένα και λαμβάνει πλούσιους τους καρπούς των κόπων του. Έχει θάρρος στον Κύριο και δεν παρεκτρέπεται από τους πειρασμούς που τον κυκλώνουν. 

Στις δοκιμασίες της ζωής δεν παραιτείται, αλλά ελπίζει, διότι εκεί που τα πράγματα φαίνονται αδύνατα, ο Θεός φανερώνει τη διέξοδο. Μέσω της πίστης προσδοκά και την ελπίδα της δικαιοσύνης.

Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως

4/3/17

Νικητής στον 20ο "Μπιζάνιο Δρόμο" ο Σταύρος ΓκίνηςΠΗΓΗ: Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 4.3.2017

Στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. ΙερόθεοςΔιακίδειος Σχολή Λαού Πατρών (Κανάρη 58)

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 ώρα 7:00 μμ

Ομιλητής: 
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ. Ιερόθεος

Θέμα: "Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας"

Βυζαντινός Χορός θα αποδώσει ύμνους 
της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Γιορτή Χαράς 2017 (αγόρια δημοτικού)
O Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας ΠατρώνO Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός θα τελεσθεί 

την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. 

ώρα 6:00 μ.μ.


2/3/17

Οι Χαιρετισμοί στην Αγία Σκέπη Πατρών


Η ακολουθία των Χαιρετισμών

στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Πατρών


θα αρχίζει κάθε Παρασκευή στις 5.30 μ.μ.


Γιορτή Χαράς 2017 (κορίτσια δημοτικού) - Χριστ. Εστία ΠατρώνΜέσα στο φως της αγνής χαράς
μ’ έβαλες να ζω, Χριστέ μου!
Κι είναι χίλιες δυο χαρές
που με περιμένουν...

Την Κυριακή των Απόκρεω το πρωί 270 μαθήτριες ήρθαμε στη Γιορτή Χαράς!...

«Περπατώ περπατώ εις το Δάσος...» το θέμα μας...

Ξυλοκόποι και σκιουράκια, μια αλεπουδίτσα, μας περίμεναν... Βοηθήσαμε και τα «ξύλα» μας χαρίστηκαν! ... Κάναμε έκπληξη στα σκιουράκια γεμίζοντας τις φωλιές τους με βελανίδια κάποια στιγμή, που έλειπαν στο Μεγάλο Δάσος...

Ακολουθήσαμε τις μέλισσες στην κυψέλη τους που τη γέμιζαν με καλό ελατίσιο μέλι...

Ποιος μπορούσε να αρνηθεί τη βοήθειά του στο μικρό αρκουδάκι; Πλησιάσαμε τη σκηνούλα του και στα γρήγορα προσκαλέσαμε τα άλλα ζωάκια του δάσους στη γιορτή που ετοίμαζε...

Κάποια στιγμή βρήκαμε το χρόνο και μαζέψαμε και μανιτάρια...

Το τι έγινε, όταν ακούστηκε η κραυγή «Φωτιά, φωτιά...» δεν μπορούμε να το περιγράψουμε...

Τι να κάνουμε; Τον εαυτό μας να προφυλάξουμε ή το δάσος να σώσουμε;

Πάντως με τις συντονισμένες προσπάθειές μας τα καταφέραμε και τα δυο!...

Τραγούδια, παιχνίδια πολλά, μια ωραία προβολή γέμισαν την ψυχή μας και φεύγοντας γεμάτες χαρά βροντοφωνάξαμε :

Πιο κοντά στο Χριστό, τώρα και πάντα, θέλω να ζω!